Skip to main content
Jurnal »

Lucrul de acasă și productivitatea

6 septembrie 2022
scris de:
Lucrul de acasa si Productivitate citat Franz Kafka

Ești mierlă, privighetoare sau bufniță? S-ar putea să te întrebi ce legătură au păsările cu productivitatea. Rămâi pe aproape, legătura e esențială!

Întrebarea de mai sus mi-a rămas în minte de la un exercițiu care te îndeamnă să te gândești în ce moment al zilei ai parte de cea mai multă energie. „Ciripești” dis de dimineață, ca mierla? Îți „fluturi aripile” pe la prânz, ca privighetoarea? Sau ieși la „vânătoare” o dată cu lăsarea serii, cum fac bufnițele?

Dintotdeauna am fost în categoria privighetorilor. Mă pot trezi de dimineață și pot fi productivă, dacă e musai, dar inspirația, acuitatea mentală și spiritul de observație îmi sunt mai treze și mai pregătite de lucruri mari pe la orele prânzului. Știam asta de mult timp, dar nu i-am acordat neapărat atenție. Însă, de când am pășit pe drumul freelancing-ului și am început să lucrez de acasă, trecând adesea de la o activitate la alta, statutul de privighetoare a devenit un aspect foarte important în ceea ce privește nivelul meu de productivitate.

Nu o dată mi s-a întâmplat să ajung la finalul zilei și să am impresia că timpul a trecut și nu am făcut mai nimic, deși am fost ocupată toată ziua. Adesea m-am întrebat: Cum pot face să fiu mai productivă? Când am hotărât să iau măsuri și să mă documentez, am fost puțin surprinsă de informațiile găsite. Încet, focusul a început să se mute de pe gestionarea timpului, pe gestionarea energiei personale. Ca să-mi sporesc nivelul de productivitate, aveam nevoie să mă uit spre opusul ei, adică spre perioada în care energia e scăzută și cum aleg să-mi refac nivelul de energie.

În cele ce urmează, voi împărtăși din propriile mele descoperiri într-ale productivității în lucrul de acasă. Sunt 3 teme mari și late care merită toată atenția noastră pentru că de ele depinde, mai mult decât productivitatea, depinde sănătatea noastră la nivel fizic și mental. Ele sunt:

  • Fluctuațiile de energie;
  • Odihna și pauzele;
  • Separarea de muncă și trecerea la timpul personal.

Dintr-ale productivității: descoperiri, observații și recomandări

Să descoperi ce fel de pasăre ești, este un prim pas foarte util pentru a deveni mai conștient/ă de modul în care nivelurile tale de energie fluctuează pe parcursul zilei. Presupunând că avem parte de un somn odihnitor și mese sănătoase, ne putem aștepta la anumite momente ale zilei cu energie crescută și la alte momente în care avem, în mod natural, energia scăzută.

Fluctuațiile naturale de energie pot fi observate prin păstrarea unui jurnal timp de câteva zile. Ce recomandă Sebastian Martin (colaborator medium.com), este planificarea activităților solicitante de la job în acele intervale în care avem energia mai crescută. Putem observa că 30 de minute investite la momentul potrivit pot fi mult mai productive decât 3 ore de muncă alocate în perioada nepotrivită. Aleg să îmi petrec intervalul de energie crescută făcând acele lucruri în care atenția mea e mai solicitată: redactare de articole, planificare pe termen mediu-lung, sesiuni de brainstorming, întocmire de rapoarte, sesiuni de consultanță sau consiliere, învățare, ședințe de lucru.

Pentru perioadele de energie scăzută, se recomandă activități de rutină sau care au pași și obiective foarte clare. Sau, și mai bine, dacă avem posibilitatea, să ne luăm pauze în perioadele de energie scăzută. De cele mai multe ori, când simt că îmi scade nivelul de energie, aleg să iau o pauză în care fie fac exerciții de respirație cu ochii închiși, fie ies la o plimbare. Restul timpului mi-l petrec revizuind ce am scris/învățat, participând la ședințe de check-in, răspunzând la mailuri sau făcând traduceri.

Pauzele și odihna joacă un rol esențial în nivelul de energie fizică și claritate mentală. Sunt tot mai multe studii care arată cât de conectate sunt corpul și mintea, așa că invitația mea este să le luăm împreună.

Practicarea exercițiilor de mindfulness s-a dovedit că are un efect revigorant pe ambele planuri. La ce se referă conceptul de mindfulness? Având rădăcini în filosofia budistă, practica de mindfulness presupune să ne ancorăm atenția în momentul prezent, acceptând toate trăirile interioare, precum și ceea ce se întâmplă în jurul nostru.

Respirația cu ochii închiși este un exemplu de practică mindfulness. Și vestea bună este că, orice alegem să facem, fiind cu atenția pe deplin concentrată pe momentul prezent și cultivând acceptarea, poate intra în această categorie. O plimbare, un sport, activități de rutină prin casă – oricare dintre acestea pot fi transformate într-o practică de mindfulness. Însă, pentru mulți dintre noi, pentru a ajunge acolo, e necesar să ne oprim mai întâi din a face, pentru a intra în starea de a fi.

S-ar putea să fie tentant să ne petrecem pauzele pe platforme de social media, uitându-ne la televizor sau frunzărind pagini pe net. Cercetătorii vorbesc deja despre un digital burnout, rezultat în urma unui timp prea lung petrecut în fața ecranelor. Impactul este îngrijorător asupra creierului și asupra modului în care funcționează. Știm cu toții că suntem bombardați cu informații din toate direcțiile și tocmai de aceea, capacitatea noastră de a fi atenți și concentrați scade direct proporțional cu numărul de ore petrecute în fața ecranelor, mintea fiind copleșită de supradoza de informații.

O soluție? Să alegem în mod conștient când, cum și cât timp petrecem în mediul online. Și, preferabil, să nu optăm pentru asta dacă intenția noastră este să ne odihnim mintea. Despre necesitatea de a ne odihni mintea vorbește și Saundra Dalton-Smith (medic și autor). Ea recomandă luarea unei pauze la fiecare 2 ore de muncă, precum și păstrarea unui carnet în care să notăm gândurile care ne sâcâie.

A treia temă importantă este delimitarea spațiului și a timpului. Altfel spus, să avem un spațiu în care suntem productivi și un alt spațiu în care nu e nevoie să fim productivi, în care putem face orice găsim că e relaxant. Acolo unde există posibilitate, recomandarea este să avem o cameră dedicată biroului sau o zonă pentru activități legate de job. Și atunci când luăm o pauză sau se încheie programul de muncă, să ne ridicăm și să părăsim camera/zona de lucru, punând astfel o distanță fizică între muncă și timp liber.

Dacă nu avem posibilitatea să facem această delimitare fizică, vestea bună este că mintea noastră e un instrument extraordinar pe care îl putem folosi pentru a face o delimitare simbolică. Iar pentru asta, îți recomand exercițiul de mai jos:

  1. Alege o poziție a corpului în care să ai spatele drept, fie în picioare, fie în șezut;
  2. Du privirea într-un punct nemișcat și lasă ochii să se relaxeze;
  3. Adu atenția pe respirație și începe să respiri după următorul ritm: inspiră numărând până la 5, ține respirația numărând până la 5, expiră numărând până la 5. Repetă de minim 10 ori;
  4. Privind în jurul tău și caută 3 culori. Concentrează-te pe fiecare culoare în parte și spune mental: văd albastru, verde, etc;
  5. Identifică 3 sunete din jurul tău. Concentrându-te pe fiecare sunet, spune mental: aud frigiderul, muzica, etc;
  6. Concentrându-te pe ce simți în corp, identifică 3 senzații și repetă în gând: simt furnicături în degete, etc;
  7. Caută 2 culori și spune mental: văd albastru, verde, etc;
  8. Ascultă 2 sunete și spune: aud frigiderul, muzica, etc;
  9. Identifică 2 senzații în corp și repetă în gând: simt furnicături în degete, etc;
  10. Caută o culoare și spune ce culoare vezi;
  11. Ascultă un sunet și spune ce sunet auzi;
  12. Identifică o senzație în corp și spune ce simți.

Lucrând cu aceste trei mari teme, am ajuns să înțeleg mult mai bine ce se află în spatele productivității mele și unde anume am nevoie să intervin pentru a o modifica. Înțelegându-mă pe mine mai bine, am ajuns să-mi pot ajusta obiectivele, așteptările și să răspund mai echilibrat la cererile altora. Aplicând recomandările de mai sus, am observat o îmbunătățire consistentă atunci când trec prin perioade foarte încărcate, de aceea, te invit să iei ce simți că te-ar putea ajuta. Și te mai rog un lucru – să nu te superi pe tine dacă vei mai avea zile cu productivitate scăzută deși implementezi metode de optimizare și ajustare. La urma urmei suntem oameni, nu mașinării.


  1. Manage Your Energy, Not Your Time (2007), Harvard Business Review
  2. How to start managing your energy levels instead of your time (2018), medium.com
  3. Why Digital Burnout Can Harm Your Mental Health, and How to Beat It (2021), Live Strong
  4. The 7 types of rest that every person needs (2021), Ideas TED.

Recomandă și altora