Skip to main content
Jurnal »

„Lectura și învățarea pot să te ridice decent în viață.” – Alexandra Daniela Fuzesi

27 ianuarie 2017
scris de:
Alexandra-Daniela-Fuzesi

[Însemnări despre viață și învățare]

1. Cum ai descrie altora cu ce te ocupi și care e pe scurt povestea alegerii profesiei pe care o practici în prezent?

Alexandra Daniela FUZESI: Sunt avocat. Întotdeauna mi-am dorit să practic o meserie din zona dreptului, de prin clasa a doua. Am cochetat cu magistratura, însă o profesie liberală mi-a dat posibilitatea să îmi păstrez libertatea privind ce anume să practic din drept. Prin urmare, avocatură să fie. Și dacă ar fi să mă întorc în timp, tot avocatura așa alege.

2. Ce înseamnă pentru tine „a învăța”?

Alexandra Daniela FUZESI: A citi, a asculta, a gândi ceea ce ai citit și ceea ce ai ascultat. Să observi ceea ce se întâmplă în jurul tău: oamenii, fenomenele sociale, reacțiile lor. Practic, dacă îți ții ochii deschiși în fiecare zi, poți învăța câte ceva din tot ce te înconjoară. Și ca să înveți trebuie să înveți să „asculți, nu doar să auzi”.

3. De-a lungul vieții, învățăm și ne dezvoltăm. Care simți că a fost una dintre cele mai importante experiențe de învățare în activitatea pe care o desfășori?

Alexandra Daniela FUZESI: Ar fi incorect să definesc vreo experiență. Multe dintre experiențele care în aparență sunt minore, acum când mă uit în spate, realizez că, de fapt, mi-au determinat deciziile viitoare și implicit au dus la apariția altor experiențe. Liceul, cu anumiți profesori când citeam multă literatură, cercul de fizică unde de fapt ne uitam la filmele lui Chaplin, fuga de la ore cu anumiți profesori ca să vedem filmele lui Emir Kusturica sau Solaris a lui Andrei Tarkovski, apoi comparându-le cu poeziile lui Blaga; facultatea unde am întâlnit colegi din toate zonele țării, marii profesori de la Babeș care îți povesteau de foștii lor mari profesori de drept din perioada interbelică; masterul și plimbările aferente timp de doi ani prin Franța, alți colegi, alți oameni, altă cultură și o gastronomie excepțională după o plimbare prin lavanda; stagiatura, locul unde maestrul meu a venit să desăvârșească experiențele anterioare, să mă șlefuiască.

4. Ce faci (concret) ca să înveți și să te dezvolți?

Alexandra Daniela FUZESI: Citesc, aud și ascult, urmăresc, studiez. Și nu mă refer la cărți de drept/practică judiciară. Această lectură vine de la sine. Să te poți dezvolta profesional, mai ales în domeniul meu, trebuie să încerci să fii puțin din toate, să fii UMAN, să încerci să îl înțelegi pe cel din fața ta. Clientul te simte, știe când ești lângă el. Capacitatea de a relaționa cu un palier larg de oameni cu o sumedenie de probleme trebuie exersată zilnic, nu vine de la sine și această capacitate derivă din principiile pe care ți le inoculezi sau pe care le dobândești. Și nu în ultimul rând, și prin modalitatea în care vrei să te poziționezi, în sensul că această capacitate să o folosești benefic – general sau benefic – strict personal.

„Citesc, aud și ascult, urmăresc, studiez…”

5. În încheiere, te rugăm să ne împărtășești 3 lecții pe care le-ai învățat din experiența de până acum și care simți că te ajută și că se aplică dincolo de sfera ta profesională? (Sau altfel spus, 3 recomandări adresate celor care citesc acest articol.)

Alexandra Daniela FUZESI: În primul rând, să nu uităm să fim oameni „umani”. Astăzi, când totul e robotizat și prin internet (nu mai mergem să mâncam la restaurant, vine mâncarea la birou), socializăm tot mai puțin. Prin urmare, trebuie ieșit, socializat, fără telefon, fără Facebook, deoarece telefonul nu se pune pe masă nici lângă furculiță și nici lângă cuțit. Făcând asta (nu butonez internetul când o persoană vorbește), descopăr multe lucruri și îmi face o plăcere reală.

În al doilea rând, să fim mereu cu bun simț. Aici nu am ce să tot dezvolt. Bun simț existențial, să mai lași de la tine, din orgoliu și să nu îți fie frică de faptul că mâine se termină lumea. Nu se termina nici lumea și nici promoțiile la tot felul de lucruri. Așa că e important și sănătos să vorbești frumos, să zâmbești, să tratezi cu respect.

În al treilea rând, doar multă lectură și învățare pot să te ridice decent în viață. Fără frică, trebuie pus osul la treabă.


Inseamnari-despre-viata-si-invatare

Anul 2017 în ATU îl dedicăm învățării reale, conștiente și asumate. Pe parcursul lui, ne propunem să învățăm din cât mai multe contexte, una din sursele de învățare fiind experiența unor persoane care își desfășoară activitatea în domenii specifice. Credem că inspirația vine adesea atunci când suntem receptivi la ce e în jurul nostru, când reușim să schimbăm perspectiva și/sau când combinăm idei din diverse domenii. Tocmai de aceea, sperăm ca împărtășirile invitaților noștri să vă inspire și să ne facă să reflectăm mai des la ce ne face pe fiecare dintre noi să învățăm și să simțim că ne dezvoltăm!

foto: arhiva personală Alexandra Daniela FUZESI

Recomandă și altora