Jurnal » Evenimente
Learning and Development crafting – întâlnirea #9
scris de: Alexandra MIF
Întâlnirea lunii iulie a fost despre metodologia Core Quadrant dezvoltată de Daniel Ofman. Alături de John Bax, Trainer, Speaker și Coach internațional, certificat în această metodologie, timpul a trecut prea repede. Ne-am bucurat din nou de o prezență numeroasă a comunității L&D crafting, alături de care am explorat, timp de o oră și jumătate, câteva dintre calitățile noastre de bază… și nu ne-am oprit acolo.
Transformă calitățile tale în resurse și slăbiciunile tale, în lucruri marginale. (Peter Drucker)
În cadrul acestei sesiuni, am aflat care este mecanismul de funcționare și aplicare a conceptului Core Quadrant. Astfel, am pornit de la definirea fiecărui cadran în parte pentru o mai bună înțelegere a acestuia:
Core Quality (Calitatea de bază)
Poate fi identificată pornind de la întrebările:
- Ce am observat că este apreciat de către ceilalți la mine?
- Ce încurajez sau apreciez în alții?
- Ce așteptări am de la ceilalți?
Pitfall (Capcana)
Poate fi identificată pornind de la întrebările:
- Ce tolerez la alții?
- Ce critică alții la mine?
- Ce tolerez cu o mai mare ușurință la mine?
Challenge (Provocarea)
Poate fi identificată pornind de la întrebările:
- Ce simt că lipsește la mine?
- Ce își doresc alții de la mine?
- Ce apreciez în ceilalți?
Allergy (Alergia)
Poate fi identificată pornind de la întrebările:
- Ce nu mi-ar plăcea să observ la mine?
- Ce tolerez cu greutate la ceilalți?
- Ce îmi displace la ceilalți?
Pornind de la aceste informații, fiecare dintre noi a reușit să treacă prin filtrul metodologiei cel puțin o calitate și dincolo de identificarea fiecărei etape, am observat că indiferent din ce zonă a cadranului pornim, cumva ajungem tot la noi înșine și la modul nostru de exprimare.
Întreaga metodologie se bazează de fapt pe ideea că:
Aceste calități pe care noi le avem sunt naturale și pentru că sunt naturale, tindem să le folosim în orice context, oricând și cu oricine, iar că de cele mai multe ori putem beneficia atât noi, cât și ceilalți de manifestarea lor. Însă uneori, ele pot deveni ineficiente, important este că acest lucru poate fi îmbunătățit prin înțelegerea funcționării lor. (John Bax)
Am plecat de la această întâlnire cu o mai bună înțelegere nu doar a calităților noastre, a modului în care acestea se manifestă, a riscurilor pe care le poate avea atunci când le exprimăm într-un ritm diferit de al altora, ci și a responsabilității care vine odată cu exteriorizarea lor. În primul rând, față de noi înșine, și apoi, față de ceilalți.
Prezentările au avut loc în cadrul proiectului L&D crafting. Scopul acestuia este de a dezvolta comunitatea specialiștilor în L&D din Cluj (și nu numai).
Photocredit: Core Quality International