Skip to main content
Jurnal »

„Învăţarea este cea care ne ajută să facem faţă ȋn viaţă.” – Dragoș Cîrneci

21 martie 2017
scris de:
dragos cirneci

[Însemnări despre viață și învățare] 

Dorim să vă împărtășim și mai mult din experiențele de învățare ale unor oameni deosebiți. De aceea, vă prezentăm în continuare povestea lui Dragoș CÎRNECI, conferențiar universitar doctor la Universitatea Spiru Haret și cercetător la Centrul Internaţional de Cercetare şi Educaţie ȋn Tehnologii Creative (CINETic).


1. Cum ai descrie altora cu ce te ocupi și care e pe scurt povestea alegerii profesiei pe care o practici în prezent?

Dragoș CÎRNECI: Predau neuroştiinte, neuropsihologie clinică, testarea personalităţii şi genetica comportamentului la Universitatea Spiru Haret şi, de asemenea, sunt cercetător ştiinţific la Centrul Internaţional de Cercetare şi Educaţie ȋn Tehnologii Creative (CINETic) – Laboratorul de Dezvoltare Cognitivă şi Psihologie Aplicată prin Experienţe Imersive. Pe scurt, am vrut dintotdeauna să fac cercetare. Cu gândul ăsta am mers la facultate şi pot spune că am făcut cercetare ȋncă din anul ȋntâi de studenţie fiind pasionat de psihologia experimentală şi apoi de neuroştiinţe. După terminarea studiilor de master, m-am angajat la un institut al Academiei Române din Cluj, iar apoi la Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei. Practic pot spune că fac cercetare de aproape 25 de ani.

2. Ce înseamnă pentru tine „a învăța”?

Dragoș CÎRNECI: Cred că ȋnvăţarea este cea care ne ajută să facem faţă ȋn viaţă. Ne ajută nu doar profesional, ci şi în gestionarea schimbărilor, provocărilor vieţii şi chiar a vacanţelor. Când un om nu mai ȋnvaţă s-a dat bătut. Devine copleşit de lumea din jur, deprimat, speriat, confuz şi izolat.

„Când un om nu mai ȋnvaţă s-a dat bătut. Devine copleşit de lumea din jur, deprimat, speriat, confuz şi izolat.”

dragos cirneci 2

3. De-a lungul vieții, învățăm și ne dezvoltăm. Care simți că a fost una dintre cele mai importante experiențe de învățare în activitatea pe care o desfășori?

Dragoș CÎRNECI: La un moment dat am plecat din viaţa academică ȋn business. Visul meu din facultate a fost să inventez produse care să ajute oamenii, însă mediul academic (cel puţin la ora respectivă) nu era deschis la asta. Cei câţiva ani ȋn business au fost cei mai grei din viaţa mea pentru că era un mediu complet diferit de cel academic, familiar mie, ȋntr-un alt oraş, cu oameni ȋn cea mai mare parte străini. La finalul acelei perioade, deşi părea la prima vedere o pauză ȋn cariera mea, mi-am dat seama că a fost o lecţie foarte valoroasă privind modul ȋn care poţi comunica cu oameni indiferent de meseria lor, ȋi poţi convinge de ceva sau ȋnvăţa ceva, ȋţi poţi face branding personal sau vinde ideile.

4. Ce faci (concret) ca să înveți și să te dezvolți?

Dragoș CÎRNECI: Ar fi multe de spus. Ȋn domeniul meu de activitate mă documentez zilnic. Chiar zilnic. Apoi sunt deschis la a face punţi ȋntre domeniul meu şi altele care nu par a fi foarte apropiate la prima vedere. Se spune că inovarea vine doar din conexiuni. Am ȋn jurul meu oameni foarte diferiţi. Asta ajută foarte mult. Diferiţi ca şi fel de a fi, ca profesii, convingeri, valori, vârstă, sex sau chiar naţionalitate. Această diversitate ajută la a-ţi menţine creierul tânăr şi sporeşte creativitatea. Contează şi cum ȋţi petreci timpul liber. Eu prefer un documentar unui film obişnuit, ȋmi fac vacanţa mereu ȋn alte locuri, fac sport ȋn weekend… Ȋn plus, viaţa mi-a oferit şansa de a ȋnvăţa la mijlocul ei lucruri pe care alţii le ȋnvaţă ȋn prima tinereţe – de exemplu, am ȋnvăţat să şofez la 42 de ani. Iar acum ȋnvăţ să cresc un copil.

„Diversitatea ajută la a-ţi menţine creierul tânăr şi sporeşte creativitatea.”

5. În încheiere, te rugăm să ne împărtășești 3 lecții pe care le-ai învățat din experiența de până acum și care simți că te ajută și că se aplică dincolo de sfera ta profesională? 

Dragoș CÎRNECI:

  • Atunci când vă e groază de ceva nu evitaţi acel ceva. Confruntaţi-vă cu situaţia şi nu daţi ȋnapoi până nu o rezolvaţi. Ȋn felul ăsta vă rezolvaţi aversiunile şi vă creşteţi ȋncrederea ȋn voi.
  • Fiţi atenţi la ce vă oferă viaţa. Din când ȋn când apar oportunităţi, dar nu scrie pe ele aşa. E la fel ca ȋn bancul cu inundaţiile şi omul religios (căutaţi pe net, nu ȋl spun acum). E foarte important să nu rataţi ferestrele deschise pentru că ele vă oferă trecerea spre faza următoare a vieţii sau rezolvarea unor probleme de care ȋncă poate nici nu sunteţi conştienţi.
  • Orice lucru pe care „ȋl prindeţi din prima” este foarte similar cu ceea ce ştiţi deja. Lucrurile pe care cu greu le ȋnţelegeţi reprezintă progresul spre ceva diferit, spre dezvoltarea voastră. Evitaţi cursurile la care lumea aplaudă după fiecare frază. Ele sunt doar un show nu o oportunitate de ȋnvăţare.

„Lucrurile pe care cu greu le ȋnţelegem reprezintă progresul spre ceva diferit, spre dezvoltarea noastră.”


Inseamnari-despre-viata-si-invatare

Anul 2017 în ATU îl dedicăm învățării reale, conștiente și asumate. Pe parcursul lui, ne propunem să învățăm din cât mai multe contexte, una din sursele de învățare fiind experiența unor persoane care își desfășoară activitatea în domenii specifice. Credem că inspirația vine adesea atunci când suntem receptivi la ce e în jurul nostru, când reușim să schimbăm perspectiva și/sau când combinăm idei din diverse domenii. Tocmai de aceea, sperăm ca împărtășirile invitaților noștri să vă inspire și să ne facă să reflectăm mai des la ce ne face pe fiecare dintre noi să învățăm și să simțim că ne dezvoltăm!

foto: arhiva personală Dragoș CÎRNECI

Recomandă și altora