Jurnal » Interviuri
Internship și adaptare: Alina Sas și Marius Hasna
scris de: ATU Consulting

[Mini-interviuri despre Adaptare]
În această toamnă am avut alături de noi, timp de două luni, pe Alina SAS și Marius HASNA, internii noștri de pe PR și Comunicare, respectiv HR. Pe lângă programul de internship, sunt masteranzi și au diverse proiecte exta care le solicită atenția. Din acest motiv, i-am invitat să ne povestească despre experiențele de adaptare din ultima perioadă în mini-interviul din această lună.
1. Ce experiență majoră de adaptare ai trăit până acum?
Alina SAS: În ultimele două luni am avut parte de o experiență majoră de adaptare. Octombrie a venit cu provocări noi pentru mine: de la a mă obișnui să trăiesc într-un oraș nou, a-mi face un grup nou de prieteni și a învăța într-un domeniu diferit de cel cu care eram obișnuită, la a lucra în cadrul unei companii pe un post despre care nu știam prea multe. Pentru mine, adaptarea a însemnat să fac trecerea de la Facultatea de Business la un master în Psihologie și asta în același timp în care am început internship-ul la ATU în PR & Comunicare.
Marius HASNA: Proaspăt baiat cu diplomă de bacalaureat, am decis să plec vara din țară pentru a-mi putea permite studiile superioare. Servicii forestiere în Spania: cultură nouă, limbă nouă, oameni, muncă fizică, călduri tropicale, orar. M-a marcat! Trebuia să știi să te furișezi printre rândurile vieții ca să mai apuci un zâmbet.
2. Ce avem de făcut ca să ne adaptăm într-o astfel de experiență? Tu ce ai făcut?
AS: Odată cu mutarea la Cluj a început un nou capitol al vieții mele, un nou proces de adaptare, lucru care m-a forțat să ies din zona de confort. Am fost nevoită să jonglez cu cerințele academice și cu cele din programul de internship, dar printr-un bun management al timpului am reușit să le îmbin cu succes. Într-adevăr, au fost momente în care a trebuit să renunț la unele lucruri în detrimentul altora sau să aleg o cale pe care nu mi-am propus-o inițial, însă toate acestea s-au dovedit a contura noul meu drum într-un mod plăcut. Un mic secret e faptul că, lucrul pe care îl faci din plăcere îți dă putere, iar eu asta am simțit că mi-a oferit ATU, pe lângă experiența profesională de care am avut parte. Să pleci de la locul de muncă încărcat cu energie pozitivă, cu dorința de a învăța mai mult și cu împlinirea că ai contribuit cu ceva valoros, îți dă o satisfacție sufletească rar întâlnită. Cred că puțini oameni experimentează asta la job-urile lor, iar acest lucru e dureros. Din punctul meu de vedere, ceea ce te ajută să te adaptezi sunt oamenii din mediul respectiv și atmosfera pe care aceștia o creează.
MH: Trebuie să știm de la inceput pentru ce o facem. Dacă știm care e stake-ul, totul devine mai ușor. Determinare, perseverență, răbdare și dorință. Eu m-am gândit la mine. Pentru ce fac asta deși a fost greu. Cât ești dispus să faci ca să ajungi unde-ți propui. Cine a spus că viața e ușoară?
3. Care au fost cele mai mari dificultăți pe care le-ai întâlnit pe parcursul procesului de adaptare?
AS: Aș putea să spun că nu au fost remarcabile. Procesul a însemnat noul meu stil de viață căruia m-am acomodat foarte ușor și repede. Programul din cadrul internship-ului a fost unul flexibil, ceea ce îmi dădea posibilitatea să îndeplinesc și cerințele de la facultate. Cursurile au fost în partea a doua a zilei, iar acest lucru era convenabil pentru mine. Pot spune că cele două domenii importante din viața mea s-au îmbinat fără prea mari dificultăți.
MH: Discrepanța dintre așteptări și realitate. Greul care apasă oamenii zilnic prin muncă. Toanele, diferențele de perspectivă. Frustrarea. Dar a meritat fiecare secundă!
4. Povestește-ne trei lecții pe care le-ai extras din această experiență.
AS: Cu siguranță pot remarca acum, la finalul programului de internship, că am acumulat lecții prețioase, cu o însemnătate mare pentru ceea ce va urma, atât din punct de vedere profesional, cât și în viața mea personală. Una dintre lecțiile de bază pe care am extras-o în urma experienței mele este că munca pe care o faci din plăcere se numește pasiune. Totodată, am învățat că această pasiune dă roade împlinitoare atunci când este întărită de un mediu plăcut (și aici putem include: colegi, activități extra, ambianța de la sediu, feedback-uri etc.). Și nu în ultimul rând, am învățat cât e de important să arăți egalitate celor din jurul tău, să le asculți părerile și opiniile, să îi susții și să îi încuajezi. Faptul că renunți la a-ți arăta superioritatea pe care o deții oferă mai multă încredere și curaj celor din jurul tău, ceea ce va face, într-un final, ca munca să fie productivă. De asemenea, am învățat că e important să îți spui punctul de vedere și să iei inițiativă atunci când ai o idee bună. Ca o concluzie, pot spune că orice proces de adaptare este mai ușor de parcurs atunci când este conturat cu entuziasm, energie, flexibilitate, implicare și pasiune!
MH:
1. Începuturile nu-s niciodată ușoare când începi de la periferie. Îndrăznește!
2. Oamenii au perspective diferite, iar acest lucru reiese la suprafață în orice interacțiune. Fii lucid și obiectiv.
3. Habar n-ai cât de mult poți duce! Folosește aspectul acesta în folosul tău.
În ATU am declarat anul 2018 un an al Adaptării. Ne-am gândit că ar fi interesant să aflăm experiențele de adaptare ale unor oameni care, în anumite contexte, au trăit adaptarea ca un ”must-do”, oameni care trăiesc adaptarea ca parte a vieții lor sau ca parte a muncii lor. Te invităm să citești câteva rânduri scrise de acești oameni, din experiența personală. Sperăm să îți fie de ajutor în propria adaptare!
foto: Arhivă personală Alina SAS și Marius HASNA