Jurnal » Evenimente
Despre Inteligența Emoțională – modelul GENOS
scris de: Ramona POP

Într-o lume în care predomină incertitudinea și nevoia de siguranță, este important să reușim să ne păstrăm judecata limpede pentru a putea avea grijă cât mai bine atât de noi, cât și de cei din jurul nostru.
Se spune (sau ni se spune) adesea să nu ducem problemele de la serviciu acasă, sau invers. Dar cu emoțiile cum facem? Pe acestea unde le lăsăm când plecăm la sau de la muncă?
În anul 2022 am învățat ce înseamnă Reziliența – adică să traversăm schimbări și momente dificile. Printre lucrurile pe care le-am aflat despre acest concept și abilitate totodată, e că face parte din aria Inteligenței Emoționale.
Împreună cu colegii din ATU & Humanco ne-am propus să privim mai atent la câteva aspecte din sfera inteligenței emoționale, astfel am discutat, în cadrul unei seri de sharing, despre triada gânduri – emoții – acțiuni și cât durează din momentul în care apare un gând până când vine și emoția legată de acesta.
Explorând împreună modelul celor de la Genos International, am observat că aceștia au definit inteligența emoțională ca pe un cumul de 6 competențe:
- Conștientizarea de sine
- Conștientizarea celorlalți
- Autenticitate
- Raționament emoțional
- Auto-gestionare
- Influență pozitivă
Drumul spre înțelegerea și conviețuirea cu emoțiile noastre pleacă de la nivelul de importanță pe care îl acordăm fiecărei compentențe și mai apoi, continuă cu dezvoltarea de abilități precum prezență, empatie, sinceritate, deschidere, reziliență, încredere.
Emoțiile ne impactează atât pe noi, cât și pe cei din jurul nostru, în mediul de la muncă, dar și în cel personal. Dacă avem în vedere să perfecționăm competențe necesare în muncă, de ce nu și pe cele legate de inteligența emoțională? Iar când vorbim despre performanță în muncă și ne referim la obiective și la demonstrarea prin rezultate, mă întreb, de ce să nu vorbim și despre demonstrarea inteligenței emoționale?