Skip to main content
Jurnal »

Creativitatea în Programare

9 iulie 2020
scris de:

Creativitatea e asociată mult mai ușor cu arta decât cu științele exacte și cu aplicațiile acestora în practică. Dacă pornim de la definiția programării:

Programarea calculatorului este o activitate informatică de elaborare a produselor-program, a programelor (software) necesare activităților realizate cu ajutorul calculatorului. Programarea informatică conține următoarele subactivități: specificarea, proiectarea, implementarea, documentarea și întreținerea produsului program. 

Aparent, cea mai mică legătură cu creativitatea se pierde. Dacă trecem de suprafață și înțelegem ce presupune această activitate informatică, vom vedea că punerea în practică a unei idei presupune gigabiți de creativitate.

Totul începe de la o idee, un concept care există în viziunea unui singur om. Analiștii și designerii încep să detalieze conceptul în ceva ce poate fi vizualizat și înțeles mai ușor.

Dacă ne-am întreba cum se mănâncă un elefant, răspunsul firesc ar fi kilobit cu kilobit.

Pentru cineva din afara domeniului, partea de design e cea mai ușor de asociată cu creativitatea, se începe de la o schiță sumară și se ajunge iterativ la varianta finală.

Acum e rândul programatorilor să urce pe scenă și să transforme cerințele detaliate de analiști și prototipurile creionate de designeri în ceva ce poate fi folosit. Rar avem ocazia să începem ceva de la zero, de cele mai multe ori adăugăm funcționalități noi la o aplicație existentă. Imaginează-ți că ești mecanic auto și vine un client cu o mașină funcțională la care mai dorește un set de roți la mijloc și încă un motor în spate. E nevoie de imaginație și creativitate să facem acest lucru și la final să avem o soluție care încă funcționează corect.

Când adăugăm funcționalități, suntem cu un ochi la prezent, să terminăm la timp și cu un ochi la viitor, să avem o aplicație care poate fi menținută și înțeleasă de toată echipa. Calculatorului nu îi pasă cum denumin noi lucrurile, în schimb colegul nostru va aprecia dacă ne-am pus creativitatea la bătaie și am ales un nume sugestiv. Câteodată ne lăsăm un pic prea tare duși de val:

Suntem aproape de final, mândri de munca noastră, rugăm echipa de testare să o pună la încercare, nu fără o strângere de inimă. Pe parcursul implementării, ne străduim să acoperim cât mai multe utilizări posibile, de la cele pentru care a fost creată aplicația până la cele mai creative pe care doar echipa de testare le poate gândi. Nu de puține ori există astfel de dialoguri:

Creativitatea ajută în mod cert, dusă la extrem poate să bage multe bețe în gigabiți: optimizări care încă nu au sens, dar le facem că nu se știe niciodată, tehnologii noi și atrăgătoare folosite că sunt în trend și favorita mea de care nu sunt străin:

Ar mai fi multe de spus, dar vorba vine: programatorului îi șade bine cu codul.


Vasile BORIS este absolvent al secției de Informatică din cadrul Facultății de Matematică și Informatică, UBB Cluj Napoca. Are o carieră profesională construită în domeniul IT, în prezent având un rol de leadership.

Photocredit: https://imgflip.com/memegenerator

Recomandă și altora