Jurnal » Interviuri
„Cel mai mult învăț de la oamenii din jurul meu și din experiențele pe care le trăiesc în fiecare zi.” – Alina Stepan
scris de: ATU Consulting
[Însemnări despre viață și învățare]
Continuăm seria mini-interviurilor despre învățare cu câteva împărtășiri din experiența Alinei STEPAN – psiholog, sociolog și specialist în comunicare. Alina profesează ca psihoterapeut în practică privată la mind-essence.ro, este formator autorizat şi, în plus, director general la Ipsos Romania, companie multinațională de cercetare de piaţă. În timpul liber, o găsiţi pe alinastepan.com şi speră să scrie cel puțin o carte înainte de pensie.
1. Cum ai descrie altora cu ce te ocupi și care e pe scurt povestea alegerii profesiei pe care o practici în prezent?
Alina STEPAN: Am început să „mă ocup” profesional de ceva, cu acte în regulă, acum 22 de ani. Studentă la Sociologie, în anul al doilea, uitându-mă la mai mulți colegi care își luau job-uri pentru a avea un ban, mi-am dorit să îmbin pragmatismul material cu cel profesional, alegându-mi un job în domeniul în care studiam. Am pornit „de jos”, cum se spune, de la aplicarea de chestionare pe teren. Dacă asta făceam în 1995, acum conduc eu însămi filiala din România a unei mari companii multinaționale de cercetare de piață. E greu să răspund la întrebarea „cu ce mă ocup”, după cât amân răspunsul, pentru că, acum 8 ani, am pornit și pe calea psihoterapiei pozitive, iar în prezent sunt și psihoterapeut pozitivist autonom. Cu ce mă ocup, așadar, având în vedere că am două job-uri? Cu oamenii și înțelegerea lor, fie că sunt persoane cu care mă vad în cabinet sau pe Skype, fie că sunt echipe pe care le coordonez la compania pentru care lucrez sau, în sfârșit, consumatori ale căror atitudini și comportamente sunt vitale pentru companiile care cresc brand-uri.
2. Ce înseamnă pentru tine „a învăța”?
Alina STEPAN: Eu cred că „a învăța” e sinonim cu „a trăi”. „A învăța” înseamnă să fii deschis la tot ce există în jurul tău, înseamnă să faci cât mai des ceva nou, să asculți ceva diferit, să te pui în situații noi, să cunoști alți oameni sau să le dai șansa oamenilor pe care îi cunoști deja să îți spună ceva nou despre ei.
„Eu cred că a învăța e sinonim cu a trăi.”
3. De-a lungul vieții, învățăm și ne dezvoltăm. Care simți că a fost una dintre cele mai importante experiențe de învățare în activitatea pe care o desfășori?
Alina STEPAN: Când am preluat conducerea filialei din România a companiei de cercetare pentru care lucrez, cunoștințele mele în zona financiară se puteau numi doar logice și de bun simț. Ca absolvent de Sociologie, psihologie și comunicare, financiarul era o zonă destul de aridă și mai puțin familiară pentru mine. Acum, după aproape 5 ani, pot să spun că am învățat the hard way (repede, făcând și nu citind, mereu cu termene limită strânse etc.) cum se fac și se păstrează banii într-o companie și sunt mândră de asta. Concluzionând, înveți mai repede și mai temeinic ceea ce practici și ceea ce are o valoare și implicații pragmatice imediate asupra mediului din jurul tău (oameni, procese etc.).
4. Ce faci (concret) ca să înveți și să te dezvolți?
Alina STEPAN: Citesc mult și foarte variat ca domeniu, de la literatură până la economie, psihologie, istorie, religie și științe naturale. Mă înscriu la cursuri pe site-uri de specialitate (pentru cei care știu limba engleză, recomand platforma de cursuri online gratuite de la Harvard). Un alt domeniu care mă atrage este cel al limbilor străine, iar aici cel mai mult mă ajută platforma Duolingo, unde nici nu simți că muncești, datorită interfeței foarte simpatice. Mă duc la conferințe de câte ori pot. Însă cel mai mult învăț de la oamenii din jurul meu și din experiențele pe care le trăiesc în fiecare zi. Ah, da… și învăț călătorind.
„Înveți mai repede și mai temeinic ceea ce practici și ceea ce are o valoare și implicații pragmatice imediate asupra mediului din jurul tău.”
5. În încheiere, te rugăm să ne împărtășești 3 lecții pe care le-ai învățat din experiența de până acum și care simți că te ajută și că se aplică dincolo de sfera ta profesională?
Alina STEPAN:
- Odată ce vă trece furia după o experiență negativă, gândiți-vă ce ați învățat din ea. Dacă nu găsiți nimic de învățat, atunci respectiva experiență a fost de două ori negativă.
- Nu fi nici mai umil, nici mai mândru de lucrurile pe care le știi. Nu știi niciodată cu cine te întâlnești.
- Să înveți înseamnă mai mult decât să acumulezi cunoștințe, căci inteligența este capacitatea de a transfera informații și principii de la o problematică la alta și de la un domeniu la altul. Pentru mine, un om învățat nu este un dicționar pe două picioare.
Anul 2017 în ATU îl dedicăm învățării reale, conștiente și asumate. Pe parcursul lui, ne propunem să învățăm din cât mai multe contexte, una din sursele de învățare fiind experiența unor persoane care își desfășoară activitatea în domenii specifice. Credem că inspirația vine adesea atunci când suntem receptivi la ce e în jurul nostru, când reușim să schimbăm perspectiva și/sau când combinăm idei din diverse domenii. Tocmai de aceea, sperăm ca împărtășirile invitaților noștri să vă inspire și să ne facă să reflectăm mai des la ce ne face pe fiecare dintre noi să învățăm și să simțim că ne dezvoltăm!
foto: arhiva personală Alina STEPAN