
Cartea pornește „la drum” cu povestea HMS Defiant, o navă de luptă de 35.000 de tone, care cerea repetat unui punct luminos de la orizont, să își schimbe cursul pentru că altfel se vor ciocni! După repetate cereri, capitanul Defiant a aflat că lumina din față provenea de la un far și că cel care trebuia să își modifice cursul era vasul pe care îl comanda! De câte ori în viață nu ni se întâmplă să dăm vina pe alții, să căutăm scuze sau justificări pentru propriile comportamente, să cerem altora să se schimbe, când, de fapt, poate este tocmai un moment propice să devenim mai conștienți de noi și să ne îmbunătățim propriile abilități.
Susan David, psiholog la Facultatea de Medicină Harvard, pornește de la un citat a lui Viktor Frankl care spune că:
„…Între stimul și răspuns există un spațiu. În acest spațiu se află puterea noastră de a ne alege răspunsul. În răspunsul nostru se află creșterea și libertatea noastră.”
Din perspectiva autoarei, acest spațiu poate fi foarte mic, situație în care stimulul este cel care ne determină reacția imediat, sau foarte larg, ceea ce înseamnă că stimulul își poate pierde energia și răspunsul să nu mai apară sau să apară prea târziu. Sunt discutați termenii de rigiditate emoțională, sau atașamentul nostru față de gânduri, emoții, comportamente care nu ne mai sunt de ajutor, respectiv termenul de agilitate emoțională – care înseamnă să ne relaxăm, să ne calmăm și să trăim cu mai multă intenție, să alegem cum răspundem unui stimul.
Este o carte care ne poate ajuta mult în situația de pandemie, în situația în care singurul lucru cert este incertitudinea și singurul lucru constant este schimbarea (de la o zi la alta, de la o oră la alta uneori, fără să mai amintim schimbările care vor urma și pe care probabil nici măcar nu le putem cuprinde cu mintea acum). Susan David ne propune să umplem spațiul dintre stimul și răspuns cu mai multă agilitate emoțională și detaliază câțiva pași pe care este important să îi parcurgem pentru a deveni mai agili (sau mai adaptabili) emoțional:
• să învățăm să fim mai prezenți, oprindu-ne mintea de la a fugi în trecut sau în viitor, așa cum face ea în mod automat. „Mintea nedisciplinată, spune autoarea, se lasă ușor distrasă, rătăcind înainte și înapoi în timp, încâlcindu-se în amintiri din trecut și în proiecții despre viitor”.
• să ne antrenăm capacitatea de a ne detașa, de a pune un spațiu între gânduri și gânditor, de a ne privi gândurile cu curiozitate și a le provoca, de a le pune sub semnul întrebării. Un exercițiu interesant în situații dificile este acela de a ne vorbi la persoana a II-a („Susan, acum ești ceva mai agitată decât de obicei”) ca și când am vorbi unui prieten, cu înțelegere, acceptare și compasiune.
• să ne urmăm propriile valori, mai ales în situații în care ne trezim în fața unor decizii dificile. Valorile ne vor coordona pașii nu neapărat spre deciziile cele mai ușoare, dar cu siguranță spre cele mai împlinitoare.
Am să închei cu 3 lecții pe care le-am preluat din carte, dincolo de exemplele autoarei și de exercițiile descrise de aceasta:
„…În primul rând, să trăim la limitele capacităților personale – să facem stretching cu propriile competențe, dezvoltându-ne atât pe orizontală cât și pe verticală (în profunzime). În al doilea rând, să alegem curajul în locul confortului. Lecția numărul trei este despre a opta pentru ceea ce este realizabil.”
Am înțeles că agilitatea emoțională nu ne protejează de stres și greșeli, ci ne ajută să facem schimbări mici și semnificative pentru viața și dezvoltarea noastră.
Literatură recomandată:
1. Dr. Susan David (2018) – Agilitatea Emoțională, editura Litera, https://www.litera.ro/agilitatea-emotionala