Jurnal » Articole
Când: Secretele științifice ale momentului perfect de Daniel Pink
scris de: Vasile BORIS

„Ai grijă ce îți dorești că s-ar putea să ți se întâmple”. Am auzit-o de la prieteni, am spus-o și eu în glumă dar nu cred că am înțeles-o cu adevărat până acum. Ei bine, mi-am dorit să lucrez de acasă. O să am ocazia să o fac, de fapt, să o facem, o bună perioadă de timp. Ce legătură are munca de acasă cu cartea scrisă de Daniel Pink? Lucrând de acasă ne ajută să ne gestionăm mai atent sarcinile zilnice și avem ocazia să alegem cum ne planificăm timpul astfel încât să lucrăm cu el și nu împotriva lui.
Mi-am propus să scriu această recenzie prin perspectiva momentului actual. Viața ne-a fost dată peste cap de pandemia generată de COVID-19 și suntem nevoiți să ne schimbăm modul în care trăim, muncim și colaborăm. Cu atât mai mult, cred că ajută să fim atenți la cum ne petrecem timpul și să îl folosim cât mai bine.
Am filtrat și organizat informația care ne ajută la nivel individual și cea care ne ajută la nivel de echipă. La nivel individual, pornim de la ritmul circadian, ceasul biologic în alte cuvinte, și învățăm când să ne programăm sarcinile analitice și când cele creative. Înțelegem valoarea pauzelor și cât de des să le facem și cum putem combina o cafea cu un somn de prânz de 20 de minute să ne încărcăm bateriile. Da, ai citit bine, cafea și somn în același timp, pare contraintuitiv dar e argumentat. Mai aflăm de ce are sens să lăsăm o sarcină neterminată și să o continuăm a doua zi și cum să ne folosim de mijlocul unei perioade de lucru astfel încât să ne terminăm munca la timp.
La nivel de echipă, pornim din nou de la ceasul biologic și aflăm când e mai indicat să avem discuțiile critice și negocierile. Chiar dacă fiecare suntem unici și avem propriul ceas biologic, există momente ale zilei când performăm similar pe sarcinile creative. Înțelegem cum putem să ne folosim de pauzele de vigilență atunci când avem de făcut sarcini critice și cum să ne folosim de pauzele de recuperare și de prânz ca să avem o relație mai apropiată cu colegii și familia.
„…Cum se mănâncă un elefant? Simplu, bucată cu bucată. Să începi să înveți ceva nou poate fi la fel de greu ca și mâncatul unui elefant. Învățăm cum să abordăm învățarea în echipă astfel încât efortul individual să fie mai mic și la final toți membrii echipei să stăpânească subiectul învățat.”
Nu știu cum și când se va termina lupta împotriva COVID-19, nu știu până când vom fi nevoiți să stăm acasă dar ne vom aminti momentul cel mai intens, cum s-a terminat și mai puțin durata acestui context. Hai să facem tot ce putem ca la final să ieșim sănătoși, mai buni și mai înțelepți.
Literatură recomandată:
1. Daniel Pink (2018) – When: The Scientific Secrets of Perfect Timing, Riverhead Books, https://www.penguinrandomhouse.com/books/539546/when-the-scientific-secrets-of-perfect-timing-by-daniel-h-pink/
2. Daniel Pink (2018) – Când: Secretele științifice ale momentului perfect, editura Publica, https://www.publica.ro/daniel-pink-cand.html
Photo credit: https://unsplash.com/photos/UAvYasdkzq8