Jurnal » Evenimente
Learning and Development crafting – întâlnirea #3
scris de: Simona DAMIAN

La cea de-a treia întâlnire L&D crafting din 2021, Andreea IBĂNESCU a fost cea care ne-a făcut o introducere în domeniul Microlearning – doar o introducere, pentru că microlearning este, în ciuda denumirii, un concept vast și complex.
Consultant organizațional și coach, Andreea ne-a dezvăluit principiile de bază, avantajele, dar și dezavantajele microlearning-ului. Fiind o ramură foarte tânără a învățării, acest concept a apărut acum doar câțiva ani, în principal ca urmare a schimbării nevoilor de învățare și a dezvoltării tehnologiei. Însă microlearning-ul nu vine să înlocuiască învățarea clasică, ci să o completeze.
Ce înseamnă, mai exact, microlearning?
- Unități de învățare extrem de scurte (de maxim 15 minute) pe o singură temă clar definită;
- De obicei în format multimedia dinamic, interactiv și flexibil, centrat pe cel care învață;
- Include feedback cu privire la performanță.
Chiar dacă poate nu știam că așa se numește, suntem cu toții „microlearners”. Dacă urmăriți tutoriale, dacă învățați pe platforme online, dacă folosiți aplicații sau jocuri prin care aflați informații sau dezvoltați anumite abilități, se cheamă că faceți microlearning.

În ciuda faptului că depinde foarte mult de tehnologie, că nu acoperă capacitățile mentale mai avansate și că implică o investiție destul de mare în design, microlearning–ul cu siguranță aduce un avantaj competitiv companiilor de L&D.
Întâlnirea cu Andreea a fost foarte dinamică și interactivă. Am discutat multe exemple de microlearning, le-am analizat și am împărtășit din experiență. Am plecat cu ideea că acesta este un domeniu în care am devenit cu toții utilizatori, poate fără să ne dăm seama. Însă un domeniu care merită investigat în profunzime de către companiile de training.
Prezentările au avut loc în cadrul proiectului L&D crafting. Scopul acestuia este de a dezvolta comunitatea specialiștilor în L&D din Cluj (și nu numai).