Skip to main content
Jurnal »

Learning and development crafting – întâlnirea #2

13 martie 2020
scris de:

Întâlnirea de L&D crafting din luna februarie a abordat o temă de interes pentru specialiștii în învățare și dezvoltare: evaluarea nevoilor de dezvoltare în organizații. În practică se face adesea confuzia între evaluarea nevoilor de dezvoltare și analiza nevoilor de training, prima fiind un proces de descoperire a nevoilor organizației iar cea de-a doua fiind un proces de descoperire a nevoilor de dezvoltare ale participanților. Evaluarea nevoilor de dezvoltare e necesară atunci când o organizație are o problemă de performanță sau când are în față o oportunitate pe care vrea să o folosească.

După ce am clarificat distincția între cele 2 procese, am luat în discuție un studiu de caz. Se recomandă ca în etapa evaluării nevoilor organizației să se evite focusul pe soluții iar discuția să rămână pe realitate (care este situația actuală – T0), pe viitor (unde vrem sau e nevoie să ajungem într-o anumită perioadă de timp – T1) și pe discrepanțele identificate (gaps) între cele 2 situații.

Discrepanțele sunt ulterior traduse în nevoi de dezvoltare. Dacă sunt identificate mai multe discrepanțe între T0 și T1 acestea se recomandă a fi prioritizate în funcție de costurile pe care le are ignorarea lor (prioritare sunt acele care dacă nu sunt satisfăcute aduc costurile cele mai mari).

„…Evaluarea nevoilor poate fi realizată la nivel strategic, tactic sau operațional, iar procesul se poate finaliza cu implementarea unor intervenții de tip training și/sau non-training (intervenții organizaționale, de marketing și PR, de branding personal, de creștere a stării de bine, coaching, mentorat etc).”

În întâlnirea din luna martie vom aborda analiza de nevoi de training – proces ce stă la îndemâna specialiștilor L&D în organizații.

Recomandă și altora