Skip to main content
Jurnal »

Ce am învățat de la participanți – Februarie

28 februarie 2017
Cosmina-CAMPEAN-2016

Continuăm seria materialelor în care o parte dintre trainerii ATU împărtășesc din experiențele trăite și conștientizările avute pe parcursul livrării la sală. Astfel, vă invităm cu drag să descoperiți lecțiile învățate în Februarie 2017:

Cosmina-CAMPEAN-2016

  • Am învățat că, pe lângă teorie, musai să am la mine deschidere și dragul de oameni, alături de verbul „a învăța”. Acestea ajung primele la participanți și, dacă sunt credibile, am mari șanse să stârnesc curiozitatea față de subiect și cooperarea celorlalți.
  • Am învățat că autenticitatea tuturor celor implicați duce la o experiență profundă de învățare, nu doar la un schimb de informații.
  • Am învățat că magia training-ului e, de fapt, o reacție chimică între oameni care decid conștient să dăruiască, să primească și să reflecteze.

Cosmina CÂMPEAN, Customer Care, in-house


În urma trainingului și a etapei de follow up, am văzut și am experimentat că, de cele mai multe ori, cunoașterea capătă forță prin practică. Lipsa practicii reduce sensibil eficiența trainingului.

Robert TROCAN, Customer Care, in-house


Diana-BERINDEI-2016

Fiind vorba de un grup de consilieri pentru dezvoltare personală pe care l-am putut urmări de-a lungul a două module, mi-am confirmat a nu știu câta oară faptul că oameni se dezvoltă, se schimbă, se transformă. Cred că îmi place să mă gândesc uneori că impactul ca trainer se regăsește și în transformările pe care le observ la cursanții noștri. Cu toate acestea, schimbarea nu se produce datorită impactului cuiva anume din exterior. Observ la fiecare grupă de CDP cum un număr de 10-14 oameni se adună pentru a începe (sau pentru a continua) un proces intim, unic și complex – acela de cunoaștere a sinelui și de exprimare a lui prin tehnicile efective pe care le învățăm la curs, prin dezvoltarea abilităților de a consilia. Ca traineri, într-o măsură destul de mare, nu știm ce ne așteaptă la un asemenea curs (din punct de vedere al dinamicii de grup și alte aspecte legate de proces), însă la un anumit nivel am decis de comun acord să participăm la o călătorie din care, cu sigurață, toți ne întoarcem mai bogați.

Diana BERINDEI, Consilier pentru Dezvoltare Personală – Modul 6


În urma acestui workshop, am învățat că uneori schimbarea începe chiar din sala de training.

Gabriela HUM, Espresso Training – Despre controlul impulsurilor, in-house


Razvan-GOGA 2016

Dacă ar fi să enumăr câteva dintre „învățămintele” acumulate în sesiunile de training din februarie, acestea ar fi:

  • Că e extrem de important ca participanții să fie corect informați în legătură cu programul la care participă și, în consecință, e musai să se stabilească așteptările la începutul sesiunii (am avut surpriza să descopar că unii participanți la Time Management știau că au Team Building).
  • Am simțit încă o dată puterea analizei de nevoi premergătoare cursurilor și cât e de important ca aceasta să fie interpretată corect. Pe lângă analiza de nevoi cu participanții, e ideal să existe și o discuție cu beneficiarul direct (managerul echipei) pentru a se stabili obiectivele împreună.
  • Am cunoscut oameni frumoși, deschiși și pozitivi, care m-au ajutat să trec luna februarie.
  • Am aflat că referințele pentru cărți au încă putere și că hârtia e încă la mare căutare.

Răzvan GOGA, Managementul timpului, in-house


Cecilia-12-ani-ATU

  • Am învățat că, înainte de a vrea să faci o schimbare, e nevoie să accepți că ceea ce faci deja necesită o altă perspectivă de abordare.
  • Am învățat că o echipă deja formată reușește să asimileze informațiile într-un timp mai scurt decât o echipă la început de drum.
  • Am învățat că o competență, oricât de simplă ar părea la prima vedere, este adesea baza de lucru a celor care își desfășoară activitatea în domeniul Resurselor Umane.

Cecilia GHERLE, Evaluator de Competențe Profesionale, Modul 1, in-house


Sergiu-TAMAS-2016

  • Am învățat că uneori a vorbi în training de față cu ceilalți poate fi dureros. Dar, cu puțin curaj și un mediu cald, devine mult mai puțin dureros decât să ții lucrurile în tine.
  • Am învățat că trăim cu toții dilema prizonierului în echipele în care lucrăm și e o dovadă de multă încredere să mizezi pe faptul că ceilalți vor alege calea de compromis atunci când te lași vulnerabil pe mâinile lor…

Sergiu TAMAȘ, Managementul conflictului 
– Conflict Resolution and Non-violent Communication through Psychodrama, in-house


Ciprian-DEAK-2015

  • Una dintre lecțiile confirmate pe parcursul primului modul este legată de cât e de frumos și valoros schimbul de informații și situații pe care îl ai la curs cu participanții, chiar dacă nu toți au neapărat experiență în domeniu.
  • Am re-învățat cât e de plăcut sentimentul atunci când reușești să ajuți pe cineva oferindu-i o alternativă sau un punct de sprijin pentru a merge mai departe. Și mai frumos e când reușești să implici un întreg grup în acest proces.
  • Am învățat că, într-un timp foarte scurt, un grup de oameni care înainte nu se știau – descoperă că au foarte multe în comun, se pot apropia, colabora și se comportă ca o echipă adevărată.

Ciprian DEAK, Inspector Resurse Umane, Modul 1


Ovidiu-DAMIAN-2016

  • Am învățat de la cursanți că indiferent cât de grele pot să pară unele lucruri, avem în noi puterea de a le gestiona. Că dacă unele lucruri nu ne mai plac, putem să ne punem în starea de a le schimba.
  • Am învățat că încrederea și speranța funcționează pe principiul boomerang-ului.
  • Și am mai conștientizat, o dată în plus, că învățarea adulților este, de fapt, arta de a scoate la lumină calitățile și resursele care sunt deja sădite în oameni.

Ovidiu DAMIAN, Formator, Modul 2


Ce-am-invatat-de-la-participanti-ATU

A fi trainer presupune un proces constant și continuu de documentare și învățare. Ca traineri, învățăm mult când concepem și pregătim un program, învățăm când îl livrăm la sală și creștem atunci când ținem cont de evaluările și feedback-urile primite. În plus, de cele mai multe ori, e vorba de un schimb – pentru că, la rândul nostru, aflăm și învățăm de la cei cu care interacționăm pe parcursul trainingurilor. Anul 2017 îl dedicăm învățării reale, conștiente și asumate. Cu acest prilej, le-am propus trainerilor implicați în diferite proiecte ATU un exercițiu de reflecție: după fiecare training să se gândescă și să ne împărtășească ce au învățat de la participanți.

Recomandă și altora