Ce am învățat de la participanți - Ianuarie

.

În fiecare lună, trainerii ATU ne împărtășesc ce au învățat de la participanți. Vă invităm să descoperiți în continuare lecțiile învățate în Ianuarie 2017:

Sabina-12-ani-ATU

 • Am învățat că uneori e bine să ai un DEX la îndemână, pentru a răspunde argumentat întrebărilor venite din sală (de ex. Care este diferența dintre „conflict” și „dezbatere”?). Există persoane pentru care clarificarea conceptuală este foarte importantă - chiar dacă nu face parte din obiectivele cursului.
 • Am învățat că există cursanți care mă pot completa foarte bine cu informații pe tematica abordată; să fiu pregatită să le ofer spațiu de expunere și să folosesc în avantajul cursului ceea ce vine din partea lor.
 • Am învățat că „Problemele sunt șanse în haine de lucru” (Frank Wilde).
 • Am învățat că oamenii doresc să învețe și să se implice mai mult în schimbarea lor și a societății în care trăiesc - mai ales gândindu-se la ceea ce le oferă copiilor, ca modele și ca șanse de reușită în viață.

Sabina POP, Consilier pentru Dezvoltare Personală - Modul 5


Miki-12-ani-ATU

 • Am învățat că e nevoie să îți dai timp pentru a putea integra unele lucruri care ți s-au întâmplat în viață și că cel mai dificil lucru poate fi uneori să ai răbdare cu tine.
 • Am învățat că mai multe „oglinzi” îți pot arăta același lucru din mai multe perspective.
 • Am învățat că atunci când lași lucrurile să curgă și tu doar le observi cu curiozitatea unui copil, când oferi „spațiu” celuilalt și ești acolo pentru el și doar pentru el, în acel moment, lucrurile se așază altfel. Și asta o spun în urma unui feedback al unei participante: „Mă simt mult mai liniștită după o perioadă foarte grea. Nu știu cum exact s-a întâmplat, dar deja am văzut o mică sclipire/schimbare în relația mea”.
 • Am învățat că înainte de a-ți fi mai bine este nevoie să accepți niște etape pe care să le parcurgi, care uneori pot fi dureroase.
 • Am învățat că într-o „calatorie” oamenii te vor însoți doar dacă simt că nu-i judeci, că le accepți propriul ritm și că valorizezi ceea ce este „bun” în ei. Aceasta ar fi fundația pe care ulterior pot să construiască, să se privească și să aleagă cum vor construi pe mai departe în calatoria cu ei înșiși.
 • Am învățat sau mai bine zis mi s-a reconfirmat că puterea noastră vine deseori din propria vulnerabilitate și curajul de a ne lăsa să fim văzuți vulnerabili.

Mihaela BOUTIERE, Consilier pentru Dezvoltare Personală - Modul 1


Gabriela HUM 2016

 • Am (re)învățat că e ușor să fii alături de oameni care îmbrățișează teoria cu care mergi la ei și dificil să fii alături de cei care o provoacă, o contestă. Dar dacă reusești să le fii alături fiecăruia, câștigul cel mai mare îl au cei din a doua categorie... și trainerul.
 • Am învățat că a fi empatic (componenta interpersonală după Bar On) înseamnă să fii foarte vulnerabil. Și că oamenii, după ce te-au cunoscut mai puțin empatic, te vor răni (poate vor râde, poate vor fi neîncrezători) atunci când tu te vei arăta așa cum ești de fapt. Și probabil acesta este drumul spre schimbare.

Gabriela HUM, Espresso Training „Despre empatie”, in-house


Peter-OLAH-2015

 • Am învățat că participanții din sala de curs trec prin toate etapele formării unei echipe, chiar dacă procesul e „accelerat”.
 • Am învățat că procesul de învățare, la fel ca cel de gestionare a proiectelor, își creează propriul ritm, perioadele de „turbo” fiind întrerupte de scurte perioade de „relanti”.
 • Am învățat că acele mici „povești” din bucătăria internă culese din desfășurarea proiectelor reale sunt la fel de apreciate de cursanți ca și conceptele teoretice consacrate.

Peter OLAH, Manager de Proiect, in-house


Ce-am-invatat-de-la-participanti-ATU

A fi trainer presupune un proces constant și continuu de documentare și învățare. Ca traineri, învățăm mult când concepem și pregătim un program, învățăm când îl livrăm la sală și creștem atunci când ținem cont de evaluările și feedback-urile primite. În plus, de cele mai multe ori, e vorba de un schimb – pentru că, la rândul nostru, aflăm și învățăm de la cei cu care interacționăm pe parcursul trainingurilor. Anul 2017 îl dedicăm învățării reale, conștiente și asumate. Cu acest prilej, le-am propus trainerilor implicați în diferite proiecte ATU un exercițiu de reflecție: după fiecare training să se gândescă și să ne împărtășească ce au învățat de la participanți.

Vă invităm cu drag să vă abonați la Newsletterul nostru! Cel mult de două ori pe lună vă vom trimite articole, resurse și informații utile pentru dezvoltarea personală și profesională.
Please wait

Localizare ATU-2018