Skip to main content
Jurnal »

Inspirație de la Learning Network Festival Cluj-Napoca 2016

21 noiembrie 2016
Learining-Network-Festival-CJ-2016 introducere

Ne bucurăm că am avut ocazia să fim parteneri ai Festivalului Learning Network Cluj-Napoca, ediția 2016 și astfel miercuri, 9 noiembrie, am petrecut o zi alături de profesioniști HR, specialiști în L&D, manageri, furnizori de servicii de training și persoane interesate de subiectele abordate, îndreptându-ne atenția asupra învățării și facilitării învățării în organizații.

Am început ziua într-o atmosferă deschisă și pozitivă, cunoscându-ne reciproc, aflând motivele care ne-au determinat pe fiecare să participăm la eveniment și lăsându-ne inspirați unii de alții. Colegele noastre, Gabriela HUM și Sabina POP, au fost cele care au îndrumat participanții în această primă sesiune de deschidere.

Learining-Network-Festival-CJ-2016 introducere

A urmat apoi sesiunea de Best Practice from Organizations, unde am avut oportunitatea să pătrundem în culisele organizațiilor și să aflăm mai mule despre bune practice și lecții învățate din proiectele derulate de acestea.

Liviu VANCEA (Saint Gobain) ne-a povestit despre modalități simple de învățare și „angajare” în proiectele profesionale când munca devine prea complexă, aducând exemple concrete din cadrul organizației. Printre altele, am discutat despre diferența dintre implicare și angajament, despre reciprocitate, despre integratori, despre cum HC (Head Count) se poate transforma în Heart Count.

Learining-Network-Festival-CJ-2016-Liviu-VANCEA

A urmat Zamfira CRISTEA (Accesa), care a avut o intervenție bine structurată, cu multe exemple concrete și extrem de ancorată în proiectele și programele de învățare și dezvoltare (L&D) derulate pentru angajați. Am văzut cât de importantă este flexibilitatea în raport cu generaţia Millenials, cum programele de L&D din Accesa sunt planificate și derulate în mod agil astfel încât să existe o adaptare continuă și constantă, aflând totodată multe bune practici aplicate în organizație.

Learining-Network-Festival-CJ-2016-Zamfira-CRISTEA

Andreea MISARĂȘ și Camelia HANGA (Betfair România) ne-au povestit despre importanța motivației intrinseci (autonomie, măestrie și scop după Daniel Pink) și cum aceasta poate fi capitalizată, prezentând ca studiu de caz un proiect derulat în cadrul companiei: FedEx Day.

Learining-Network-Festival-CJ-2016-Andreea-MISARAS Camelia-HANGA

Această primă sesiune dedicată bunelor practici din organizații a fost încheiată de Cristina MITRICĂ (Groupama Asigurări România) care a vorbit despre rolul analizei de nevoi în crearea programelor de dezvoltare și importanța personalizării acestor programe. Cu umor, Cristina ne-a reamintit cât de important e să privim lucrurile din perspectiva clienților noștri și a trecut în revistă principalii pași parcurși în programele de dezvoltare pentru angajații Groupama, de la identificarea nevoilor până la etapa de follow-up.

Learining-Network-Festival-CJ-2016-Cristina-MITRICA

După prânz, în secțiunea de Experience Learning, am avut parte de alte trei intervenții bogate în conținut, care ne-au făcut să schimbăm constant perspectiva și să privim tema centrală a evenimentului din mai multe unghiuri.

Prima care a luat cuvântul a fost Sorina BRADEA (Romarketing), vorbind despre dezvoltarea competențelor în cadrul programelor de training și prezentând pe de-o parte perspectiva angajatului de succes, iar pe de altă parte perspectiva companiei de succes. Apoi, având ca punct de plecare Modelul de maturitate al organizației care învață (Bersin by Delloite), participanții au avut ocazia de a interacționa și a lucra un exercițiu practic.

Learining-Network-Festival-CJ-2016-Sorina-BRADEA

John BAX (Quick Learn) și-a construit intervenția pornind de la definirea conceptului de competență ca fiind „abilitatea de a face o sarcină bine” și concentrându-se pe competențele „naturale” pe care fiecare dintre noi le avem. A fost o prezentare interactivă, în care am căutat moduri în care putem integra calitățile și competențele native în ceea ce facem, gândindu-ne totodată și la ce se poate întâmpla atunci când aceste calități sunt în exces și cât de important e ca în acele cazuri să încercăm nu să minimizăm competența respectivă cât mai ales să dezvoltăm noi abilități care să o echilibreze.

Learining-Network-Festival-CJ-2016-John-BAX

Ultimul workshop al zilei a fost susținut de Gabriela HUM și Sergiu TAMAȘ (ATU Consulting), alături de care am discutat despre cum design-ul de training influențează învățarea, descoperind ce și cum putem face ca învățarea formală să aibă efectele învățării informale. Am văzut ce se întâmplă în creierul nostru când învățăm și cum procesăm informația, ne-am descoperit stilul predominant de învățare și am identificat împreună care sunt metodele și tipurile de exerciții care facilitează procesul de învățare, am văzut diferențele dintre gândirea critică și cea reflexivă și cum pot fi acestea valorificate în training ținând cont în egală măsură de latura cognitivă, comportamentală, emoțională și socială.

Learining-Network-Festival-CJ-2016-Gabriela-HUM

Learining-Network-Festival-CJ-2016-Sergiu-TAMAS

A fost o zi dedicată învățării și facilitării învățării în organizații, un eveniment care a creat un context potrivit interacțiunilor, schimburilor de idei și informații relevante și specifice. Am încheiat ziua relaxându-ne și bucurându-ne muzica pianistului Nicolae DUMITRU.

Learining-Network-Festival-CJ-2016-Nicolae-DUMITRU


Mai multe fotografii de pe parcursul evenimentului găsiți aici.

Ne bucurăm că am fost parteneri în acest proiect și am împărtășit din pasiunea noastră pentru învățare unor persoane interesate și pasionate și ele la rândul lor de această latură valoroasă a existenței noastre – atât în organizații, cât mai ales ca indivizi! Iată că din nou e o ocazie bună de a ne aminti că „cel mai de preţ aspect al învăţării e acela că nimeni nu poate să ţi-o ia” (B.B.King).

Recomandă și altora