De ce este nevoie pentru a deveni un bun Formator?

.

de Sergiu TAMAȘ, trainer ATU Consulting

Formator, trainer sau orice altă denumire ne place. Bun psiholog? Actor? Profesor? Toate în același timp și poate ceva în plus, formatorul este un profesionist care poate influența modul în care adulții învață, modul în care gândesc și acționează în situații diverse. Este expertul căruia îi place să transmită ceea ce știe și altora și căruia îi place să faciliteze procesul de învățare al adulților.

Pentru a duce educația adulților la alte standarde și pentru a ne dezvolta creativitatea atunci când învățăm împreună cu ceilalți, avem nevoie de o oarecare investiție de timp – în acest caz o săptămână...pentru un profit pe viață. Profit care se poate măsura în autocunoaștere și dezvoltare personală, o nouă ocupație, o rețea de colaboratori și proiecte, competențe pentru educația adulților și, de ce nu, un venit decent.

Principalul obiectiv al unui formator este de a crea programe de formare care să dezvolte anumite competențe participanților în domeniul ce constituie tema cursului. Competențele dobândite sunt recunoscute sau nu de autoritățile din domeniu în funcție de autorizațiile si experiența companiei si formatorului care livrează programul de formare. Programele de formare profesională destinate adulților sunt aprobate de CNFPA - Consiliul de Formare Profesională a Adulților.

Încă un domeniu de viitor!

Cum ar fi să te trezești într-o zi că știi și poți face ceva care îți dă libertatea pe care ți-o dorești? Poate să fie un job dacă îți dorești să lucrezi pentru o companie multinațională sau pentru o firmă de consultanță. Poate să fie un part-time job dacă déjà ești specialist în ceva și îți place prea mult domeniul ca să pleci din branșă. Sau poate fi un job project-based sau poți să lucrezi ca freelancer dacă îți dorești să te bucuri de propriul timp liber și de flexibilitatea de a-ți alege proiectele și colaboratorii.

Este potrivit pentru mine?

  • Da, dacă îți dorești o alternativă în carieră
  • Da, dacă vrei să te dezvolți personal și să te cunoști mai bine
  • Da, dacă vrei să fii trainer într-un anumit domeniu, dacă ai know-how-ul și nu știi cum să-l dai mai departe; începând cu 2010, conform legislației în vigoare, oricine dorește să susțină programe de formare profesională a adulților e nevoie să dețină o diplomă acreditată de Formator 

Deprinde arta de a învăța împreună cu ceilalți

Urmând cursul Formator vei învăța cum să folosești cele mai potrivite metode și activități de formare, să pregătești, să performezi și să evaluezi o sesiune de training. Îți vei dezvolta abilitățile de auto-cunoaștere, de cunoaștere a celorlalți, de comunicare și de prezentare.

Vei învăța de asemenea împreună cu alți formatori cum să creezi propriile programe de training, să te adaptezi nevoilor diferitelor grupuri de cursanți și cum să ai succes în viitoarele traininguri. Cel mai important va fi, fără îndoială, faptul că vei cunoaște oameni frumoși, diverși, unii care doresc să învețe și alții care te vor provoca, fiecare din ei devenind o sursă de inspirație pentru activitatea ta ca formator.


ATU Consulting organizează cursuri autorizate ANC, inclusiv curs de Formator - COR 242401 - unul dintre cele mai iubite și apreciate cursuri deschise ATU Consulting.

ATU Consulting
J.J. Rousseau nr. 8
400327, Cluj Napoca
România

M: 0744 623 236
E: