Cum decidem în favoarea unei Oferte de Training?

.

de Szeréna NAGY, Manager Vânzări & László SEER, Manager Marketing

Să pornim de la ideea că trainingul este un proces de învăţare, iar despre învăţare putem spune că nu are vârstă. Educaţia este realizată la vârsta adultă prin diverse căi şi poate avea impact în funcţie de trăsăturile personale, mediul social şi profesional din care provin persoanele care participă la o asemenea activitate, cum ar fi trainingul.

Putem observa, că un traning cu adevărat profesionist pune mult mai mare accent pe “abilităţi” decât pe “cunoştinţe”. Trainerul este în primul rând un formator, o persoană care îndrumă participanţii în drumul lor către perfecţionare, şi doar în al doilea rând evaluează şi redă”. Literatura psihologică arată că persoanele la care oferirea de informaţii se rezumă la transmiterea simplă de informaţii pe cale orală, rețin doar 20% din informaţiile transmise. Ca urmare, cel mai important element al trainingului este experienţa. Participanţii învată prin experienţele lor şi ale colegilor, într-un mod dinamic, activ, prin interacţionare şi nu doar prin ascultare şi atenţie.

 

Această educaţie îşi pune amprenta pe eficienţa şi pe felul nostru de a fi, în anumite momente ale vieţii; totuşi, nu toţi beneficiază de ea. La noi, firmele pot fi categorizate astfel, din punct de vedere al trainingurilor:

  • firme care nu ştiu ce este trainingul... şi în consecinţă nici nu doresc să se apropie de ceva ce nu cunosc
  • firme care au auzit despre training... dar nu au siguranţa că, pentru banii „daţi”, trainingul le oferă ceva în schimb
  • firme care fac training, dar numai cu proprii lor traineri...neluând în considerare că este nevoie câteodată şi de un punct de vedere din exterior
  • firme care organizează training periodic... se bazează pe un plan întocmit la sfârşit de an, care conţine nevoile proprii, şianalizează ofertele prezente pe piaţă ca să aibă parte de alegerea cea mai bună posibil.

Într-o piaţă dinamică, pasul cel mai important în colaborarea unei companii cu o firmă de training este:

alegerea celei mai bune oferte posibile

Să vedem care sunt punctele cele mai importante, care pun o companie dornică să aibă parte de un training, pe gânduri:

1. Cu cine se discută oferta?

Cele mai multe firme au obiceiul de a angaja persoane de vânzări, care ştiu detaliile legate de ofertă, şi care primesc sarcina de a discuta cu clientul şi de a vinde serviciul/produsul companiei. În cel mai bun caz, aceste persoane ştiu totul despre companie/ofertă, ştiu să discute şi să convingă, inspiră încredere, şi e uşor să semnăm un contract cu acest gen de persoane. Totuşi, ei nu întotdeauna ştiu detaliile trainingului, aşa cum o ştie un formator. Astfel, de multe ori este indicat să ne întâlnim şi cu trainerii, care vor fi prezenţi la training/curs, ca să avem o imagine mai clară despre training şi despre persoanele care ne formează angajaţii.

2. Cât de importantă este locaţia în care organizăm formarea?

...Foarte importantă! Condiţiile slabe pot afecta chiar şi cel mai bine organizat eveniment. Este important să avem o cazare bună, sală sau spaţiu adecvat, în care să ne desfăşurăm activităţile, căldură, nu în ultimul rând mâncare bună, etc. O companie profesionistă are parteneri cu care lucrează şi care oferă condiţii adecvate. Ca să fim siguri de alegerea cea mai bună putem cere companiei de training să ne sugereze câteva locaţii în care au avut experienţe plăcute. Asftel, este mai mult ca sigur că ne vom simţi bine.

3. Semnăm contractul fără analiza nevoilor?

În cazul în care nu cerem o analiză a nevoilor, de unde putem fi siguri, că trainingul va fi eficient, îşi atinge scopul? E adevărat că, nevoi reale se observă şi pe parcursul unui training, lucruri care pot fi prezentate la final într-un raport, dar de ce să nu fim siguri chiar de la început, că am ales bine? 

Trainerul trebuie să primească răspunsuri la întrebări de genul:

  • Care este scopul formării?
  • Cine vor fi participantii? (funcţia, sexul etc.)
  • Care este nivelul de pregătire profesională a participanţilor?
  • Ce rezultate se aşteaptă de la training?

4. Cerem sau nu referinţe despre firma de training?

Este indicat să cerem referinţe despre compania cu care dorim să semnăm un contract. Cele mai bune şi mai folositoare referinţe le putem obţine de la companii care au mai apelat la serviciile firmei respective. Obţinem păreri relevante dacă putem vorbi cu angajaţi care au participat direct la evenimentul organizat de firma de training, şi care folosesc informaţiile şi abilităţile însuşite şi dezvoltate în formare.

5. Care este eficienţa unui training dezvoltat în alte ţări?

Strategiile şi metodele cele mai cunoscute provin de obicei din alte ţări. Din această cauză, uneori avem mai multă încredere în ele. Ne bazăm mai uşor pe strategii care şi-au dovedit deja eficienţa şi nu ni se pare important faptul că ele au fost dezvoltate în alte condiţii, câteodată chiar foarte diferite de ale noastre. Totuşi, aceste condiţii diferite pot genera rezultate cu totul diferite decât ceea ce ne dorim.Ca şi concluzie, formările organizate cu o companie care îşi dezvoltă propriile traininguri, adaptate la împrejurările şi factorii semnificativi pentru noi şi cultura în care trăim, pot avea rezultate mult mai bune decât încercarea de a ne însuşi formări dezvoltate pentru alţii.

De multe ori suntem prea ocupaţi şi avem prea puţin timp pentru a cere tot felul de detalii şi pentru a fi cu adevărat atenţi la ofertă. Din păcate superficialitatea îşi are preţul ei şi de multe ori merită să alocăm cu ceva mai mult timp pentru a obţine rezultate net mai bune.

În esenţă, aceste întrebări sunt cele pe care este bine să le formulăm, iar răspunsurile adecvate ne vor ajuta în alegerea celei mai bune oferte.

ATU Consulting
J.J. Rousseau nr. 8
400327, Cluj Napoca
România

M: 0744 623 236
E: