Viziunea personală – ghid pe drumul vieții

.

de Sabina POP, trainer senior & consultant

https://blog.42courses.com/home/2016/12/18/the-difference-between-idea-vs-vision

Viața trăită de omul modern este adesea descrisă ca fiind o viață trăită pe pilot automat, ca răspuns la circumstanțe și evenimente exterioare, la viziunile și dorințele celorlalți. Potrivit asistentei medicale Bronnie Ware, implicată în îngrijirea persoanelor aflate în ultima perioadă a vieții, oamenii aflați în acest punct al existenței împărtășesc câteva regrete:

  • Îmi doresc să fi avut curajul să-mi trăiesc cu adevărat viața pentru mine, nu viața pe care alții o așteptau de la mine;
  • Îmi doresc să nu fi lucrat atât de mult;
  • Îmi doresc să fi avut curajul să-mi exprim sentimentele;
  • Îmi doresc să fi păstrat legătura cu prietenii mei;
  • Îmi doresc să-mi fi dat voie să fiu mai fericit.

Regretele sunt rezultatul lucrurilor pe care ne-am fi dorit să le facem, dar nu le-am făcut, al visurilor neîmplinite, al pasivității cu care ne-am tratat pe noi, timpul nostru de viață, dorințele noastre.

Evitarea acestor regrete ar presupune să începem să ne trăim viața în acord cu ceea ce este important pentru noi (nu pentru ceilalți), dezvoltarea unei viziuni personale care să ne conducă spre împlinire – așa cum este aceasta definită pentru fiecare. Viziunea reprezintă un obiectiv măreț pe care vrem să-l atingem, un scop, o chemare, motivul pentru care poți să te ridici dimineața din pat (mai ales atunci când nu ai chef) sau pentru care ești gata de luptă (atunci când viața pare mai degrabă o luptă).

„Nu veți trăi niciodată o viață care să conteze până când nu definiți ceea ce contează. Definind ceea ce contează, definiți viziunea” - George Ambler

Oamenii mari, cei care reușesc să facă lucruri mărețe în viața lor, se pare că au o viziune clară asupra viitorului lor; Roger Federer a avut viziunea de a deveni cel mai bun jucător de tenis din lume, Elon Musk, fondatorul companiei Tesla, luptă pentru o energie curată și încearcă să salveze planeta promovând mașinile electrice, iar viziunea maicii Tereza a fost legată de salvarea vieții pe toate continentele.

Viziunea este firul roșu care ne conduce de-a lungul vieții, ea descrie cine suntem, de ce existăm și care este viitorul pe care dorim să-l creăm. Viziunea este o forță! Steve Jobs, unul dintre marii vizionari ai timpului nostru, spunea: „Dacă lucrezi la ceva interesant de care îți pasă cu adevărat, nu trebuie să fii împins. Viziunea te trage!

Știința spune că avem nevoie de o viziune pentru viitor.

Mecanismul prin care este argumentat acest lucru este legat de voință. Walter Mischel, cercetătorul cunoscut pentru testul Marshmallow (legat de capacitatea de auto-control), susține că oamenii care sunt dispuși să facă sacrificii pe termen scurt au mai multe șanse de a obține rezultate mai bune pe termen lung. Printr-un studiu făcut prin rezonanță magnetică, el arată că majoritatea oamenilor, atunci când se proiectează în viitor, se referă la sine ca la niște străini - în cortex se activează zone diferite atunci când participanților la studiu li se cere să se gândească la sine în prezent și respectiv în viitor, această ultimă zonă fiind, de fapt, identică zonei activate atunci când li se cere să se gândească la o persoană străină. Așadar, cei care sunt mai conectați cu sinele lor proiectat în viitor, au șanse mai mari să rămână mai disciplinați și sunt mai capabili de a renunța la recompensa de moment de dragul unui bine în viitor: „Cu cât este mai puternică legătura cu viitorul vostru, cu atât mai mare devine voința voastră de a face lucrurile care vor fi în interesul sinelui viitor”, spune Mischel.

Prin urmare, stabilirea/cunoașterea viziunii personale și conectarea cu sinele viitor ne determină dezvoltarea voinței și optimismului, ne ajută să fim mai determinați și eficienți în acțiunile care ne creionează viața.

Cum îmi construiesc viziunea? De unde să încep?

Viziunea vine din propriile dorințe, speranțe, visuri și valori. Când creați o viziune care rezonează cu scopul și valorile voastre, aceasta generează energie, pasiune și angajament” - Jesse Lyn Stoner

Iată o prezentare succintă a procesului de stabilire a viziunii personale:

Examinați trecutul - pentru a învăța din experiențele anterioare și a închide capitolele de care nu mai aveți nevoie. Întrebați-vă: Care au fost scopurile mele până acum? Pe care am reușit să le ating până în acest moment? Ce/Cine mi-a afectat viața în mod semnificativ? Care au fost provocările? Ce m-a emoționat în mod deosebit? Ce lucruri importante am învățat până acum?

Evaluați prezentul – pentru a conștientiza locul în care vă aflați astăzi și a pune bazele pe care să construiți o viziune pentru viitorul dumneavoastră. Acordați timp pentru a analiza fiecare din domeniile importante ale vieții și căutati răspunsuri la întrebări care să vă ajute să aveți o imagine cât mai detaliată a situației prezente. Ați putea să luați în analiză următoarele categorii: 

  • Relații (inclusiv de familie): Cu cine îmi petrec mai mult timpul? Petrec timp cu soțul/soția, copiii, familia extinsă? Care este calitatea relațiilor pe care le am? Cercul de prieteni îmi îmbogățește viața și contribuie la sentimentul de împlinire și la starea mea de bine? 
  • Muncă: Îmi place munca pe care o fac? Ce creez prin munca mea? Reușesc să aduc o contribuție prin ceea ce fac? Sunt mulțumit de veniturile mele? 
  • Stare fizică și emoțională: Cum stau cu sănătatea, cât de mulțumit sunt de nivelul actual de sănătate fizică? Fac mișcare, dorm suficient, mă alimentez corespunzător? Care sunt emoțiile pe care le trăiesc cu preponderență? 
  • Educație/dezvoltare/spiritualitate: Am interese în afara muncii și familiei? Investesc în dezvoltarea personală și în educația continuă? Ce învăț? Ce citesc? Îmi cunosc valorile? Trăiesc potrivit valorilor mele? Care este contribuția pe care eu o aduc lumii/societății/comunității? Am o ancoră spirituală? 

În evaluarea fiecărei zone, întrebați-vă: Ce simt despre acest domeniu în acest moment? Care sunt punctele mele forte în acest domeniu? Unde pot aduce îmbunătățiri? Reflectează asupra sănătății generale a fiecărei zone. Unde te-ai evaluat cel mai puțin? Unde stai cel mai bine? Care sunt domeniile care, dacă s-ar îmbunătăți, ți-ar putea aduce cea mai mare îmbunătățire a vieții, în ansamblu? Care sunt punctele cheie?

Creați o viziune -  pentru a vă proiecta în viitor și a dezvolta o imagine vie a tuturor domeniilor importante din viața dvs., cum veți fi și cum vă veți simți atunci. Porniți de la cele patru zone analizate în prezent și spuneți cum doriți ca fiecare zonă din viața voastră să fie diferită pe termen lung (3–5-10 ani). Următoarele întrebări pot fi de asemenea, utile pentru a declanșa idei și gânduri despre viziunea ta viitoare: Ce vreau să fac? Ce fel de persoană vreau să devin? Cu cine vreau să-mi petrec timpul? Cum va arăta o zi perfectă din viața mea? Cum aș dori să arate corpul meu? Care vreau să fie partea mea de contribuție la lumea în care trăiesc? 

„Viziunea ta este promisiunea de a deveni ceea ce visezi” - James Allen

Atenție: majoritatea oamenilor își condiționează fericirea de atingerea unor praguri, realizarea unor obiective, achiziționarea unor lucruri… Cercetările arată că ne adaptăm foarte repede după ce ne atingem obiectivele - putem fi fericiți pentru câteva ore sau zile, dar după aceea vom fi la fel de fericiți ca înainte de atingerea obiectivului. De aceea este bine să te concentrezi pe urmărirea viziunii tale, nu pe realizarea ei. Nu destinația finală este țelul, ci călătoria până acolo!

Stabilirea viziunii personale este un proces. Necesită timp și disponibilitate pentru analiză și introspecție. O zi liberă, un week-end, o vacanță, un an sabatic… folosiți-le pentru a face un plan de viață. Începerea unei relații, încheierea unei relații, pierderea unui loc de muncă, a unui om drag, nașterea unui copil sau a unui proiect nou, o schimbare în familie, în comunitate, în lume… folosiți-le pentru a vă re-proiecta viitorul.


Resurse:

Bronnie Ware, 2014, Cele mai mari 5 regrete ale persoanelor aflate in pragul mortii
Walter Mischel, 2015, The Marshmallow Test: Understanding Self-control and How To Master It

Photo credit: 42Courses

ATU Consulting
J.J. Rousseau nr. 8
400327, Cluj Napoca
România

M: 0744 623 236
E: