Skip to main content
Jurnal »

Viața între risc, control și adaptare

26 ianuarie 2018
180123 Tree on a log

de Gabriela HUM, director executiv ATU Consulting

180123 Tree on a log

Volatilitatea, incertitudinea, ambiguitatea și complexitatea sunt caracteristici pe care le trăiesc zi de zi, în viața personală, în viața profesională, în relația cu ceilalți, dar și în relația cu mine însămi, și cred că nu sunt singură în acest peisaj. O fi bine, o fi rău (vorba poveștii), cine știe? Deși uneori e dificil de trăit pe termen lung într-o astfel de lume, aceste caracteristici ale vieții aduc cu ele dinamică, surprize, căutare de sens și de resurse de adaptare.

Nassim Nicholas Taleb, în Antifragil, spunea că există oameni care se hrănesc și cresc din șocuri, dezordine, stres, pentru că iubesc și caută riscul, aventura, incertitudinea, le trăiesc la maxim. Aceștia nu sunt majoritari! Majoritatea avem nevoie de certitudine, de siguranță, de un sens al controlului măcar asupra propriei vieți. Măcar un pic! Pentru asta, unii ne străduim să controlăm lucrurile, situațiile, oamenii, pe noi înșine. Dacă pornim pe această cale, singurul lucru ce ne va fi clar la un moment dat va fi că nu avem niciun fel de control! Altă cale este adaptarea: să ne flexibilizăm și să devenim mai maleabili, să trăim experiențele de viață imersându-ne în ele, apoi să învățăm propriile lecții și să creștem. Adaptarea, spunea Mahatma Gandhi, înseamnă „puterea de a rezista și a asimila”.

„Majoritatea avem nevoie de certitudine, de siguranță […]. Pentru asta, unii ne străduim să controlăm lucrurile, situațiile, oamenii, pe noi înșine.

Și atunci, dacă asta este lumea în care trăim, lumea la care este necesar să facem față, ce înseamnă să ne adaptăm?

Având această întrebare în minte, îți propunem ca pe parcursul anului 2018 să privim adaptarea din mai multe perspective:

  • să vedem care sunt atuuurile unor oameni care folosesc adaptarea zi de zi în viața lor, fie prin profesia pe care o au, fie prin datul de viață (prin alegerile de viață pe care le-au făcut);
  • să înțelegem, din perspectiva trainerilor ATU, care sunt componentele flexibilității și maleabilității și cum le putem folosi în viața noastră, pentru o mai bună adaptare;
  • să vedem ce spun câțiva dintre oamenii de renume despre adaptare – un set de citate referitoare la acest proces.

Toate acestea ne dorim să îți/ne aducă o perspectivă nouă asupra adaptabilității!


De citit:

  1. Nassim Nicholas Taleb – Antifragil – Ce avem de câştigat de pe urma dezordinii, editura Curtea Veche, 2014
  2. Tony AlessandraDo you have adaptability?
  3. Ameer RosicHow to Succeed in Life: The Antifragile Equation of Life

Photo Credit: Imgur

Recomandă și altora