„Însemnări despre viață și învățare” la final de an

.

de Gabriela HUM, director executiv ATU Consulting

Inseamnari-despre-viata-si-invatare

Anul 2017 l-am dedicat Învățării reale, conștiente și asumate și, alături de alte proiecte ce au vizat învățarea, ne-am gândit că ar fi interesant să întrebăm profesioniști din diverse domenii cum învață ei, care a fost una dintre cele mai importante experiențe de învățare în activitatea pe care o desfășoară și ce lecții au învățat pe parcursul vieții. Din cele 12 povești scrise pe parcursul anului se desprind câteva concluzii:

  1. Oamenii învață cam la fel: Majoritatea citesc – de cele mai multe ori cărți care nu au legătură cu activitatea lor profesională. Oamenii învață din relațiile cu ceilalți – urmărind pe cineva cum face un lucru, discutând, dezbătând, împărtășind, întrebând, cerând păreri, urmărind cum și ce fac alții. Cu cât persoana de la care învață e mai diferită, cu atât învățarea e considerată mai valoroasă, mai de profunzime. Oamenii învață călătorind și intrând în contact cu natura. Aici a fi reflexiv este esențial pentru învățare. S-a mai spus că uneori oamenii învață din cursuri, workshopuri, conferințe iar aceste experiențe devin relevante doar dacă sunt puse în practică, dacă le încerci, te expui la posibilitatea unui eșec, faci legături între ceea ce e nou și ceea ce știi tu deja.

  2. A învăța înseamnă „a pune la bătaie” câteva caracteristici:
  • Curajul - să avem curajul să spunem ”Nu știu”, să purtăm discuții în contradictoriu (fără a le socoti conflicte, certuri, ci doar dezbateri de idei), să discutăm cu noi înșine, să ne dăm timp să ne descoperim vocea interioară, să o auzim, să o ascultăm, să o înțelegem, să ne asumăm că nu avem mereu dreptate. Și să ne amintim că ”a fi curajos nu înseamnă a nu-ți fi teamă, ci a face lucrurile din toată inima” (Brenne Brown).

  • (Auto)Reflecția – să învățăm să ne conectăm la noi înșine (cum spunea Alexandra FUZEȘI – „să stai online cu tine”), să ne ascultăm, să fim ferestre deschise, nu doar oglinzi. Să ne punem întrebări, să ne străduim să înțelegem, să ducem lucrurile la un nivel de profunzime mai mare decât simpla preluare a lor ca un dat.

  • Curiozitatea – să ascultăm, să punem întrebări (așa cum se spune în I Ching (Cartea Schimbării) „când bei apă, gândește-te la izvor”). Să ne lăsăm surprinși de oportunități, să fim deschiși la ele, să nu evităm ceea ce nu ne place pentru că tocmai asta poate fi o oportunitate, să ne lăsăm să greșim și să fim curioși despre cum am face lucrurile din nou dacă ar fi să le luăm de la început.

  • Munca – despre noi, oamenii, se spune că „faptul că știm nu înseamnă că știm să facem”. Așadar, învățarea adevărată înseamnă aplicare în practică, înseamnă muncă, înseamnă să încercăm, să greșim, să refacem, să vorbim cu alții despre tot acest proces.

  • Respect - să acceptăm că putem învăța de la oricine și din orice situație, ce este important este să ne punem în modul ”învățare”. Putem învăța de la copii, de la oamenii care au povești de spus, de la natură, de la dealuri și fluturi, din cărți, din filme, din muzică.

Până la urmă cred că putem trage o concluzie din toate experiențele împărtășite: că învățarea, ca și viața, este procesul, nu rezultatul! Iar la final ceea ce contează este faptul că tot acest proces înseamnă:

...Să ții ochii deschiși
...Să asculți, nu doar să auzi
...Să ”palpezi”, să atingi

...Să fii deschis, să accepți că nu știi
...Să ai acces (intelectual) la lucruri ce par inaccesibile
...Să experimentezi
...Să muncești, să aplici

...Să trăiești
...Să te bucuri de viață
...Să faci față vieții, flexibil și adaptat
...Să crești
...Să devii.

Mulțumim încă o dată celor 12 invitați ai proiectului „Însemnări despre viață și învățare”! Mulțumim Alexandra FUZEȘI, Dragoș CÎRNECI, Gabriel JUNCU, Radu PRISĂCARU, Ionuț MANGU, Liana POP, Alina STEPAN, Ivona BOITAN, Codrin ROMAN, Raluca LEFTICARIU, Mihai AȘCHILIAN și Maestrului Dorel VIȘAN pentru lecțiile de viață împărtășite! Ne-au fost de învățătură!

„Through learning we re-create ourselves” - Peter M. Senge

Mai jos, vei găsi un scurt video despre învățare:

ATU Consulting
J.J. Rousseau nr. 8
400327, Cluj Napoca
România

M: 0744 623 236
E: