Skip to main content
Jurnal »

Din culisele managementului schimbării

12 octombrie 2017
Diagram - The Process of Transition - John Fisher

de Paula OPREA, Trainer & Consultant

Cea de a doua seară petrecută la Cărtureşti în cadrul evenimentului Luni de poveste a fost dedicată managementului schimbării. Am vorbit despre caracteristicile şi curba schimbării, despre cum delimităm ceea ce este real în trăirile noastre de ceea ce este doar teamă şi/sau îndoială şi cum acţionăm în raport cu noi înşine şi cu alţii astfel încât să facem faţă cu brio schimbării.

Diagram - The Process of Transition - John Fisher

Pentru că „nimic din ceea ce facem nu poate schimba trecutul, dar tot ceea ce facem poate schimba viitorul” e important ca în momentul în care ne întâlnim cu o schimbare să ştim cum să o gestionăm şi să putem trece de la teama de schimbare, la acceptarea acesteia.

Următoarele rânduri sunt menite să vă introducă în culisele managementului schimbării şi, sperăm noi, să vă trezească interesul pentru această temă atât de actuală şi atent dezbătută de către omeni de ştiinţă, antreprenori şi consultanţi în management organizațional. De multe ori nu ne place felul în care se petrec lucrurile, dar considerăm că ştim cum să le controlăm tocmai pentru că ne-am obişnuit cu ele. E bine de ştiut însă că, şi atunci când apare o schimbare, creierul nostru se comportă previzibil, creând răspunsuri cu privire la informaţiile noi, nefăcând diferenţa între schimbările pozitive şi cele negative şi reacţionând multi-dimensional (cu emoţii, trări şi comportamente). Totuşi, schimbarea poate fi din anumite puncte de vedere imprevizibilă, pentru că nu ştim exact care va fi timpul de răspuns la schimbare şi nici intensitatea răspunsului.

Imprevizibilitatea reacţiei la schimbare este generată de experienţele anterioare ale celor care se confruntă cu schimbarea, de valenţele pe care le dau „binelui” şi „răului” şi de personalitatea fiecărei persoane care trece printr-o schimbare.

Fiecare dintre noi, în momentul în care se întâlneşte cu schimbarea, parcurge nişte stadii specifice şi, pentru a reuşi să accepte schimbarea ca pe ceva normal în viaţa de zi cu zi, este nevoie să parcurgă fiecare stadiu.

Change Wheel

În lupta noastră cu schimbarea pornim la drum anxioşi şi precauţi, trecând prin „pierderea a ceva ce am făcut mereu în acelaşi fel” (Loss – primul stadiu al schimbării). Experimentăm îndoiala (Doubt – al doilea stadiu) şi abordăm un comportament defensiv, ajungând chiar într-o stare de disconfort (Discomfort – cel de-al treilea stadiu) în timp ce creierul nostru se străduie să organizeze şi să definească ceea ce trăim. Pe măsură ce înaintăm prin schimbare, ajungem într-o zonă critică (Danger Zone) pe care, însă, e important să o depăşim pentru a ajunge să îmbrăţişăm şi să acceptăm schimbarea. Următorul stadiu este cel în care descoperim resurse interioare care ne ajută să privim schimbarea ca pe un punct de învăţare care ne determină să fim optimişti şi să luăm deciziile potrivite (Discovery – al patrulea stadiu al schimbării). În următoarele două stadii (Understand şi Integrate) înţelegem deja motivele schimbării, ne descoperim pe noi înşine, ne simţim optimişti şi devenim productivi şi gata să privim schimbarea ca pe ceva normal –„noua stare normală”. Evident, anumite aspecte ale noii stări nu vor fi – poate – niciodată pe deplin acceptate, însă, prin faptul că am trecut prin schimbare, fiecare dintre noi ne-am dezvoltat şi am descoperit despre noi înşine lucruri pe care, fără să ne lovim de schimbare, nu ştiam că le putem gestiona. Şi totuşi, confruntându-ne cu schimbarea, realizăm că tot „ceea ce nu ne distruge, ne face mai puternici”.

Ţinând cont că de multe ori ne dorim lucruri pe care nu le-am avut, e important să facem ceva ce niciodată n-am făcut: să învăţăm că rezolvarea anumitor probleme şi depăşirea unor situaţii se poate face numai dacă privim lucrurile dintr-o perspectivă nouă. Altfel spus, să răspundem pozitiv oricărei schimbări și oricărei provocări.


Bibliografie

  1. Spencer – Shenk – Capers & Associates – The Leadership Process Motivating Change (©CCM Inc.)
  2. John Kotter, Holger Rathegeber – Aisbergul nostru se topeşte, Ed. Publica
  3. John Kotter, Holger Rathegeber – Nu aşa procedăm noi aici, Ed. Publica

photo copyright: Change Wheel – Spencer Shenk Capers and Associates, Transition Curve – John Fisher, 2012


Acest articol s-a născut ca urmare a atelierului Din culisele managementului schimbării – pași în adaptarea la situații noi, din cadrul evenimentului Luni de poveste… la Cărturești.

Recomandă și altora