Skip to main content
Jurnal »

„«A învăța» își schimbă înțelesul odată cu nivelul nostru de maturitate.” – Raluca Lefticariu

30 august 2017
scris de:
Raluca Lefticariu1

[Însemnări despre viață și învățare] 

Raluca LEFTICARIU ne-a scris de la 10.000 de kilometri distanță, mai exact din Bali, acolo unde a ales să se stabilească în urmă cu jumătate de an. Deși e departe de țară, lucrează remote pentru o companie IT din Cluj. Mutarea în Bali a fost visul ei și a reușit, cu curaj, să și-l împlinească.


1. Cum ai descrie altora cu ce te ocupi și care e pe scurt povestea alegerii profesiei pe care o practici în prezent?

Raluca LEFTICARIU: Profesia mea este avocatura. Alegerea ei, de fapt, alegerea facultății, am făcut-o ca mulți absolvenți de liceu, fără să am o reprezentare a ceea ce înseamnă în realitate facultatea respectivă și opțiunile profesionale ulterioare. De aceea, povestea pe care aș vrea să o împărtășesc nu este despre cum mi-am ales profesia, ci despre cum am reinventat-o și adaptat-o ca să devină o profesie pe care o practic cu plăcere. O să încerc să sintetizez în câteva rânduri experiențele care m-au format în cei aproximativ opt ani în care am profesat în domeniul juridic. Cred că am făcut două alegeri inspirate care au determinat pozitiv traiectoria mea profesională, în așa fel încât azi practic avocatura într-un stil care mi se potrivește, în care dau randament și muncesc cu plăcere.

 Prima a fost să mă mut din Cluj în București pentru a mă concentra pe consultanță juridică, rolul de avocat litigant nepotrivindu-mi-se, ci dimpotrivă, creându-mi nemulțumiri și nesiguranțe. Cea de a doua a fost să mă întorc după o vreme din Bucureși la Cluj și să caut un echilibru între viața profesională și cea personală. În anii petrecuți în București m-am dezvoltat profesional, am lucrat cu oameni talentați, de la care am avut foarte multe de învățat, dar am considerat că are de suferit viața mea personală. La întoarcerea în Cluj am încercat să găsesc un echilibru între cele două, să găsesc timp pentru mine și să îmi urmăresc pasiunile. Acum cred că am găsit acel echilibru. Lucrez într-o companie și într-o echipă în care se practică cu succes munca în echipă și în care se ține cont de înclinațiile și dorințele fiecărui membru al echipei. În cazul meu, aceasta tendință s-a materializat, printre altele, în faptul că am primit permisiunea de a lucra pentru o perioadă din Indonezia.

 2. Ce înseamnă pentru tine „a învăța”?

Raluca LEFTICARIU: Cred că ”a învăța” își schimbă înțelesul odată cu nivelul de maturitate pe care îl dobândim. Trecem de la a privi învățarea ca pe un lucru impus, la a aprecia oportunitatea de a ne dezvolta. Cel puțin așa a fost în cazul meu. Acum pentru mine ”a învăța” înseamnă a crește, a-mi depăși limitele, a înțelege și a stăpâni lucruri care nu îmi erau accesibile până atunci. Mă bucur de fiecare pas înainte și mă dedic cât pot de mult experienței de învățare. Printre altele am învățat că pentru a învăța trebuie să fii pregătit să greșești, să accepți nivelul la care ești, chiar dacă ai vrea să fii la un nivel mult mai avansat. Pare o lecție banală, dar mie de multe ori mi-au stat în cale frica de a greși și teama de ridicol. De multe ori nu am pus întrebările pe care aș fi vrut să le pun, și care ar fi făcut procesul de învățare mai ușor, de teamă că întrebarea mea ar putea fi considerată prostească și că răspunsul ar fi evident pentru alții.

„[…] pentru mine ”a învăța” înseamnă a crește, a-mi depăși limitele, a înțelege și a stăpâni lucruri care nu îmi erau accesibile până atunci.”

 3. De-a lungul vieții, învățăm și ne dezvoltăm. Care simți că a fost una dintre cele mai importante experiențe de învățare în activitatea pe care o desfășori?

Raluca Lefticariu 2Raluca LEFTICARIU: Toate etapele profesionale pe care le-am parcurs au fost experiențe de învățare importante, dar perioada în care simt că am crescut cel mai mult, în care am dezvoltat un mod de lucru organizat, în care am învățat atenția la detalii, care este foarte importantă în profesiile juridice, a fost perioada petrecută în București. Acolo am lucrat la o societate de avocatură română-germană împreună cu avocați de la care am avut foarte mult de învățat și care și-au dedicat timp și energie pentru a contribui la dezvoltarea mea profesională.

4. Ce faci (concret) ca să înveți și să te dezvolți?

Raluca LEFTICARIU: Din punct de vedere profesional învăț citind articole juridice, participând la conferințe și webinare. Acestea sunt activitățile din care învăț planificat, dar învăț cel puțin la fel de mult din munca mea zilnică, din negocieri și discuții cu diferite persoane de multe ori din afara domeniului juridic, dar care contribuie în mod decisiv la capacitatea mea de a înțelege obiectul contractelor pe care la redactez sau negociez. Încerc însă să nu mă limitez la experiențe de învățare legate de profesia mea. Îmi place să particip la cursuri și workshop-uri din diferite domenii. Recent am absolvit un curs de masaj și anul viitor aș vrea să mă înscriu la un curs pentru a deveni instructor de yoga.

„Încerc să nu mă limitez la experiențe de învățare legate de profesia mea. Îmi place să particip la cursuri și workshop-uri din diferite domenii.”

5. În încheiere, te rugăm să ne împărtășești 3 lecții pe care le-ai învățat din experiența de până acum și care simți că te ajută și că se aplică dincolo de sfera ta profesională? 

Raluca LEFTICARIU:

  • să pun întrebări, chiar dacă bănuiesc că răspunsul ar putea fi evident;
  • să nu cred niciodată că am învățat tot ce se poate învăța despre un anumit subiect (altfel spus, că nu le știu pe toate – nici măcar la nivel micro);
  • că orice informație sau deprindere nouă, chiar dacă nu pare legată de profesia mea, îmi poate prinde bine și că a fi flexibil nu înseamnă a nu fi concentrat pe o cale.

Inseamnari-despre-viata-si-invatare

Anul 2017 în ATU îl dedicăm învățării reale, conștiente și asumate. Pe parcursul lui, ne propunem să învățăm din cât mai multe contexte, una din sursele de învățare fiind experiența unor persoane care își desfășoară activitatea în domenii specifice. Credem că inspirația vine adesea atunci când suntem receptivi la ce e în jurul nostru, când reușim să schimbăm perspectiva și/sau când combinăm idei din diverse domenii. Tocmai de aceea, sperăm ca împărtășirile invitaților noștri să vă inspire și să ne facă să reflectăm mai des la ce ne face pe fiecare dintre noi să învățăm și să simțim că ne dezvoltăm!

foto: arhiva personală Raluca LEFTICARIU

Recomandă și altora