Skip to main content
Jurnal »

„A învăța înseamnă satisfacerea curiozității.” – Gabriel Juncu

14 iunie 2017
scris de:
Gabriel JUNCU

[Însemnări despre viață și învățare] 

În această lună, mini-interviul despre învățare ne este oferit de către Gabriel JUNCU. Gabriel a urmat Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, iar de profesie este Inginer IT. Se ocupă de administrarea sistemelor informatice din mari datacentere globale și scrie soft. Este pasionat de tot ce înseamnă gadget-uri și ”se joacă” cu ele până le înțelege și le învață.

Vă invităm să îi urmăriți povestea despre cum a ajuns o pasiune din copilărie să îi fie meseria din ziua de astăzi, dar și părerile proprii despre Învățare.


1. Cum ai descrie altora cu ce te ocupi și care e pe scurt povestea alegerii profesiei pe care o practici în prezent?

Gabriel JUNCU: În prezent administrez sisteme informatice din mari datacentere globale, scriu programe de calculator și mă joc cu IoT (Internet of Things). Tatăl meu mi-a insuflat curiozitatea și pasiunea pentru electronică în școala primară, iar în liceu am continuat această pasiune împreună cu un grup de colegi. În primii ani de facultate s-a făcut trecerea aproape firească de la tehnologia analogică la cea digitală. Tot tatăl meu este cel care mi-a călăuzit și facilitat această trecere, prin exemplul propriu.

2. Ce înseamnă pentru tine „a învăța”?

Gabriel JUNCU: „A învăța” înseamnă pentru mine satisfacerea curiozității și facilitarea accesului la niște lucruri minunate care, inițial, par inaccesibile.

3. De-a lungul vieții, învățăm și ne dezvoltăm. Care simți că a fost una dintre cele mai importante experiențe de învățare în activitatea pe care o desfășori?

Gabriel Juncu1Gabriel JUNCU: Cea mai importantă experiență de învățare a fost cea în care, în condițiile lipsei cvasi-totale a informațiilor din perioada comunistă, am reușit să învăț singur principiile de funcționare ale calculatoarelor electronice și ale componentelor lor, astfel încât, la sfârșitul celor trei ani de studiu și experimente, să reușesc să proiectez și să construiesc un calculator electronic de la zero. Aceasta a constituit proiectul de absolvire al facultății și a constituit baza întregii mele cariere.

„[…] am reușit să învăț singur principiile de funcționare ale calculatoarelor electronice și ale componentelor lor […]”

4. Ce faci (concret) ca să înveți și să te dezvolți?

Gabriel JUNCU: Găsesc ceva de care sunt interesat (care poate să fie sau nu în legătură cu serviciul), caut informații și documentație din cât mai multe surse și caut să înțeleg ce și cum. În general este studiu individual bazat pe informațiile existente pe Internet, rareori apelez la alte persoane pentru ajutor sau clarificări. Totdeauna am preferat studiul individual, în propriul meu ritm, în locul celui din clasă, condus de un profesor.

„Totdeauna am preferat studiul individual, în propriul meu ritm…”

5. În încheiere, te rugăm să ne împărtășești 3 lecții pe care le-ai învățat din experiența de până acum și care simți că te ajută și că se aplică dincolo de sfera ta profesională? 

Gabriel JUNCU:

  • Fii curios;
  • Fii perseverent;
  • Găsește o pasiune și urmeaz-o cu dedicație.

Inseamnari-despre-viata-si-invatare

Anul 2017 în ATU îl dedicăm învățării reale, conștiente și asumate. Pe parcursul lui, ne propunem să învățăm din cât mai multe contexte, una din sursele de învățare fiind experiența unor persoane care își desfășoară activitatea în domenii specifice. Credem că inspirația vine adesea atunci când suntem receptivi la ce e în jurul nostru, când reușim să schimbăm perspectiva și/sau când combinăm idei din diverse domenii. Tocmai de aceea, sperăm ca împărtășirile invitaților noștri să vă inspire și să ne facă să reflectăm mai des la ce ne face pe fiecare dintre noi să învățăm și să simțim că ne dezvoltăm!

foto: arhiva personală Gabriel JUNCU

Recomandă și altora