Skip to main content
Jurnal »

„Niciodată nu termini de învăţat.” – Ivona Boitan

11 mai 2017
scris de:
2 Ivona Boitan 2

[Însemnări despre viață și învățare] 

Continuăm seria mini-interviurilor despre învățare cu câteva împărtășiri din experiența Ivonei BOITAN. Născută pe 4 ianuarie 1969, Ivona a urmat Facultatea de Regie Teatru din cadrul ATF București. În 1996 a semnat regia spectacolului Viața Conjugală de Max Aub la Teatrul Național Târgu-Mureș, după care s-a desparțit de teatru. De mai bine de zece ani lucrează ca și copywriter în publicitate și televiziune. A lucrat ca scenarist la prima ediție a Big Brother, a inițiat rubrica Top Rușinică, pe care a și scris-o în primul sezon. În prezent este scenarist la emisiunea Happy Hour de la Pro TV. A debutat cu romanul Cu sânge rece și albastru, apărut la Editura Tritonic în august 2008. Al doilea roman al său Hoții de timp a fost editat de CrimeScene Publishing în aprilie 2010.


1. Cum ai descrie altora cu ce te ocupi și care e pe scurt povestea alegerii profesiei pe care o practici în prezent?

Ivona BOITAN: Sunt scriitor şi regizor. Am fost copywriter, am scris texte pentru reclame şi promo-uri, am fost scenarist de televiziune. Practic, toată viaţa mea s-a învârtit în jurul scrisului. Nu a fost ceva ce mi-am propus. De mică am vrut şi am știut că am să fac teatru. Am urât facultatea de teatru, secţia regie, dar constrânsă de oarece întâmplări de viaţă neprevăzute, aşa cum sunt marea parte a întâmplărilor de viaţă, am fost nevoită să renunţ la teatru şi să fac televiziune. În televiziune e muncă de echipă; fiecare ştie exact cât să se întindă, cât îl ţine plapuma. În teatru e mai degrabă o sinergie a personalităţilor şi a egourilor, decât muncă de echipă. În televiziune, mai ales că am lucrat în regie live – în direct, totul era contra cronometru. În teatru timpul se dilată, se comprimă, e un soi de elastic în mâna ta, şi tot ceea ce contează în final e rezutatul: să ajungi la public.

2. Ce înseamnă pentru tine „a învăța”?

Ivona BOITAN: Dacă aş fi obligată să fac un top al verbelor, că tot se poartă topurile de toate felurile şi ne dăm în vânt după clasamente, verbul „a învăţa” ar fi într-un top cinci. Alături de a iubi. Şi de a spera. Şi a crede. Şi a te bucura. Pragmatic vorbind, e singurul verb care face toţi banii şi în care merită să-ţi investeşti toţi bani. Niciodată nu termini de învăţat. Poţi crede că ai terminat de învăţat, dar de fapt e o cedare a ta de către tine însuţi, sau o autosuficienţă, sau o teamă că nu poţi merge mai departe. Sau multe alte motive, dar nu fiindcă nu ai mai avea ce învăţa. Tatăl meu a murit la 72 de ani şi pe noptiera lui erau cărţi de engleză, manuale, avea lecţiile făcute la zi… şi reuşise să vorbească o engleză bunicică. Poate vă întrebaţi la ce i-a folosit? La bucuria vieţii. Să înveţi e un act de bucurie şi iubire. Iubire de la cel care învaţă către cel învăţat. Şi invers, iubire de la cel care l-a învăţat. De ce nu ne uităm niciodată profesorii, fie că am fost elevi buni sau loaze? Fiindcă nu uităm niciodată un act de iubire. Atunci când cineva învaţă pe altcineva ceva, se crează o conexiune incredibilă. Nu întâmplător Iisus Hristos s-a numit învăţător. Nu a făcut-o din orgoliu, ci din iubire. Doar prin iubire, şi cu iubire poţi învăţa cu adevărat. Poate că sună telenovelistic „iubirea, doar iubirea…”, dar dincolo de clişeu se ascunde adevărul. Câteodată chiar cu A mare.

„Dacă aș fi obligată să fac un top al verbelor […], verbul „a învăța” ar fi într-un top cinci. Alături de a iubi. Și de a spera. Și a crede. Și a te bucura.”

3. De-a lungul vieții, învățăm și ne dezvoltăm. Care simți că a fost una dintre cele mai importante experiențe de învățare în activitatea pe care o desfășori?

1 Ivona BoitanIvona BOITAN: Grea întrebare. Nu m-am gândit niciodată până acum. Cred că televiziunea m–a învăţat cel mai mult. M-a învăţat să stau în banca mea, să nu cred că le pot face pe toate singură. Să îi ajut pe alţii şi, mai ales, să mă las ajutată de ei. Cred că noi, românii, suntem orgoliosi şi individualişti.

4. Ce faci (concret) ca să înveți și să te dezvolți?

Ivona BOITAN: Singurul lucru pe care-l poate face cineva ca să înveţe este să facă, să greşească, să-şi asume greşeala, să meargă la altul care face la rândul lui ceva similar şi să afle cum se face. Cunoaşterea strict teoretică pe mine nu m–a ajutat prea mult. Am fost la nenumărate seminarii, și team building-uri. şi conferinţe, dar cel mai mult m–a ajutat să-l văd pe altul care face ce-aş vrea şi eu să fac şi o face mai bine ca mine. Să-l admir şi să-l urmez. În domeniul nostru se spune că meseria se fură. E un furt căruia nu i s-a alocat niciun cod penal, deci e un furt bun. Aş mai spune că citesc în medie 3-4 ore pe zi, cărţi.

„Singurul lucru pe care-l poate face cineva ca să învețe este să facă, să greșească, să-și asume greșeala…”

5. În încheiere, te rugăm să ne împărtășești 3 lecții pe care le-ai învățat din experiența de până acum și care simți că te ajută și că se aplică dincolo de sfera ta profesională? 

Ivona BOITAN:

  • Să admiri în loc să invidiezi.
  • Să nu crezi că aşa ceva poate face altul, dar tu nu…Toţi oamenii deştepţi au fost proşti la un moment dat, dar nu s-au oprit acolo.
  • Învaţă non-stop lucruri noi. Preferabil aprofundând un domeniu, deşi de multe ori e bine şi să schimbi. Stai de vorbă cu tine. Renunţă la telefon, tabletă, net, Facebook, Twitter, Instagram şi orice alta formă de comunicare online şi stai online cu tine. În linişte. Vei fi uimit de câte spune vocea aceea din capul tău! Mult succes!

Inseamnari-despre-viata-si-invatare

Anul 2017 în ATU îl dedicăm învățării reale, conștiente și asumate. Pe parcursul lui, ne propunem să învățăm din cât mai multe contexte, una din sursele de învățare fiind experiența unor persoane care își desfășoară activitatea în domenii specifice. Credem că inspirația vine adesea atunci când suntem receptivi la ce e în jurul nostru, când reușim să schimbăm perspectiva și/sau când combinăm idei din diverse domenii. Tocmai de aceea, sperăm ca împărtășirile invitaților noștri să vă inspire și să ne facă să reflectăm mai des la ce ne face pe fiecare dintre noi să învățăm și să simțim că ne dezvoltăm!

foto: arhiva personală Ivona BOITAN

Recomandă și altora