Skip to main content
Jurnal »

Atitudinea se învață din experiență

16 martie 2015
Calin-BIRIS

de Călin BIRIȘ [guest post]

În școala primară, doamna învățătoare ne încuraja mereu să găsim metode alternative de rezolvare la problemele de matematică. De câteva ori, am primit nota 10 pentru că am fost printre primii care le-au găsit. În clasă se crease o competiție informală între colegi cu privire la cine găsește cea mai ușoară sau ingenioasă metodă de rezolvare a problemelor. Astfel a ajuns să îmi placă mult matematica și am continuat să păstrez un mod de gândire bazat pe soluții multiple.

Prin clasa a patra, mama ne-a cumpărat primul PC. M-am bucurat mult pentru că puteam în sfârșit să explorez jocurile pe care le văzusem la verișorul meu mai mare. Nu știam foarte multe despre calculatoare, însă din dorința de a mă juca, am învățat să lucrez în MS Dos sau Norton Commander, iar mai mai apoi am învățat cum să folosesc primele versiuni de Windows. Pot spune că am crescut odată cu apariția PC-urilor și dezvoltarea internetului în România. Provocarea cu calculatorul era că nu aveam experți de la care să învăț cum să lucrez cu el, iar din acest motiv modelul încearcă-greșește-învață mi-a fost cel mai bun profesor. Din acel moment, nu mi-a mai fost frică de greșeli și le-am considerat ca fiind parte din procesul de învățare.

Începând cu clasa a 9-a, am început să am joburi temporare pentru a face bani de vacanță la mare. Am fost ajutor de mecanic, magazinier, am manipulat cherestea, am împărțit reviste și chestionare sau am servit la McDonalds. Abia mai târziu, am ajuns să lucrez în marketing și să-mi construiesc o carieră. Din toate acestea, am învățat că munca este onorabilă, indiferent la ce nivel se face ea. Fiecare job m-a provocat să învăț ceva nou și să rezolv situații în care n-am mai fost pus înainte.

La începutul facultății, am participat din curiozitate la un interviu pentru a intra în AIESEC, cel mai mare ONG condus de către tineri, pentru tineri. Am fost foarte aproape să fiu respins, însă în final m-au acceptat. Nu știam în ce mă bag, însă eram curios să cunosc oameni noi, pasionați și de alte lucruri decât fotbal, bere, fete și Counter Strike, cum era la modă atunci în rândul studenților. Doar în primul an ca membru am participat la 8 conferințe locale și naționale. În cei 3 ani care au urmat, am cunoscut sute de tineri, am învățat cum este structurată una dintre cele mai mari organizații din lume, am aflat ce înseamnă un plan de dezvltare personală și profesională, ce este leadership-ul, cum să conduc echipe, cum arată un manual de brand, cum să fac recrutări, ce este inteligența emoțională și foarte multe lucruri pe care nu aveam nicio șansă de a le învăța din facultate. Tot în AIESEC am cunoscut echipa ATU Consulting și am ținut primele prezentări în public. În final, voluntariatul a însemnat pentru mine și continuă să însemne o provocare a zonei de confort.

În acest moment sunt voluntar în rol de Președinte al asociației IAA YP Cluj, sunt partener de business în agenția de marketing Loopaa unde conduc echipa de Digital, organizez workshopuri de Marketing Online și am ținut peste 100 de prezentări de business și comunicare. Pentru a ajunge aici am învățat treptat să caut soluții alternative, am învățat că este în regulă să greșesc și am ieșit de sute de ori din zona de confort.

Pentru mine fiecare zi este o ocazie să rezolv noi probleme, să încerc noi provocări și văd fiecare dificultate ca o oportunitate. Aceasta este singura atitudine care mă poate ajuta să mă dezvolt și să continui să fac bine ceea ce fac.


Calin-BIRIS
Călin BIRIȘ
este partener de business și Digital Director în agenția de marketing Loopaa, Președinte al Internațional Advertising Association Young Professionals Cluj (IAA YP Cluj), trainer și fondator al workshopurilor de marketing Online – Negru pe alb. Călin este pasionat de business și leadership, iar unul din scopurile personale este să schimbe în bine România prin dezvoltarea mediului de afaceri local.

Recomandă și altora