Skip to main content
Jurnal »

Cum gândim şi acţionăm într-un program de Team Building

19 mai 2014
TB promo

de Meda GHERMAN, trainer ATU Consulting

Indiferent ce vreţi să faceţi în viaţă,
e nevoie de munca în echipă pentru a vă împlini visurile.
John C.Maxwell

De-a lungul carierei mele, indiferent de funcţia sau funcţiile pe care le-am avut şi posturile pe care le-am ocupat, am făcut parte din mai multe echipe. Şi în fiecare dintre ele a fost altfel. Acest lucru s-a întâmplat deoarece membrii lor înţelegeau în mod diferit ce este aceea o echipă şi cum trebuie ea să funcţioneze. Într-o mare măsură, mi-am dat seama de ce anume poate să facă o echipă eficientă în momentul în care am început să aparţin unei echipe care realiza că este o echipă şi că scopul pentru care ea s-a constituit este de a îndeplini obiectivele stabilite. Tot pe parcursul evoluţiei acestei echipe, am înţeles că atingerea obiectivelor este mai uşoară atunci când toţi membrii ei conlucrează şi îşi asumă responsabilităţi pe care le şi îndeplinesc.

Cred că uneori relaţiile dintre membrii unei echipe se sudează odată cu procesele în care sunt implicaţi aceștia în munca pe care o fac împreună, alteori este nevoie de crearea unor oportunităţi pentru ca acel spirit de echipă să înceapă să se formeze şi/sau să se dezvolte.

Modalitățile de a realiza aceste oportunităţi sunt programele de Team Building al căror design ţine cont de nevoile echipei. Uneori, ca să ajungă să conştientizeze şi/sau să-şi dezvolte acele elemente care determină performanţa unei echipe, este nevoie ca membrii echipei să fie scoşi din mediul lor de lucru şi introduşi în ceva diferit. Astfel noi, trainerii, putem să observăm care sunt problemele cu care o echipă se confruntă în rezolvarea sarcinilor, să vedem modul în care membrii ei reuşesc să găsească împreună soluţii şi cum relaţionează unii cu alţii în aceste demers.

Identitatea de grup, suportul social şi sentimentul de coeziune – cei trei factori care determină creşterea interacţiunii şi a performanţei unei echipe, îi putem urmări în cadrul unui program de Team Building prin activităţile pe care le propunem echipei, în funcţie de obiectivele pe care le-am stabilit.

TB promo

În programul de Team Bulding, creăm de fapt situaţii analogice cu situaţia de muncă. Analogia îi ajută pe participanți să înţeleagă care sunt cauzele care generează probleme şi ce pot schimba pentru a face lucrurile să funcţioneze mai bine. În aceste noi condiţii, pentru membrii echipei este mult mai uşor să realizeze care sunt aspectele pozitive şi care sunt cele de îmbunătăţit deoarece deschiderea în a vedea „cum se întâmplă lucrurile” este mai mare. Evaluarea a ceea ce se întâmplă se poate face din mai multe perspective deoarece fiecare membru al echipei este liber să-şi spună părerea. Concluziile pe care le extrag în urma activităţilor în care sunt implicaţi în cadrul programului îi ajută să fie reflexivi la ceea ce au de păstrat sau de schimbat/îmbunătăţit la locul lor de muncă. Totodată, îi ajută şi să transfere ceea ce au învăţat în situaţiile concrete cu care se vor confrunta.

Noi, ca şi traineri, suntem la rândul nostru o echipă angajată în rezolvarea unor sarcini. În aceste condiţii, nu numai echipa pentru care se desfăşoară programul de Team Building are de învăţat din felul în care se angajează în sarcini şi din felul cum le rezolvă, ci şi noi la rândul nostru suntem atenţi şi învăţăm din modul cum împreună ne putem îmbunătăţi performanţele.

Ca şi rezultate imediate, după participarea unei echipe la un program de Team Building, se observă descoperirea/redescoperirea entuziasmului de a face lucrurile împreună, creşterea încrederii în ceilalţi, precum şi în propria persoană şi creşterea satisfacţiei individuale şi de echipă. Pe termen mediu şi lung, rezultatele se regăsesc atât în îmbunătăţirea rezultatelor muncii, cât şi în înţelegerea şi acceptarea nevoilor membrilor grupului. Cu cât membrii unei echipe aparţin aceleiaşi echipe un timp mai îndelungat, cu atât vor simţi că „joacă în aceeaşi echipă” şi că îi aparţin.

În ceea ce priveşte concluziile noastre, ele ajută managementul companiei să gândească strategiile viitoare pe termen mediu şi lung în ceea ce priveşte investiţiile pe care le poate face în şi pentru oameni.

TB promo 14

Recomandă și altora