Skip to main content
Jurnal »

„Mi-am construit cariera în jurul noțiunii de învățare.” – Mihai Așchilean

29 septembrie 2017
scris de:
Mihai Aschilian 1

[Însemnări despre viață și învățare] 

Continuăm cu drag seria mini-interviurilor și ne bucurăm să învățăm câte un pic din diferite domenii de activitate și să înțelegem cum învață alții. De această dată, Dr. Mihai AȘCHILIAN ne răspunde întrebărilor legate de învățare din perspectiva unui chirurg plastician. Mihai este pasionat de chirurgia plastică și reconstructivă și, prin tot ceea ce face, se străduiește să redea pacienților săi încrederea în forțele proprii. 

1. Cum ai descrie altora cu ce te ocupi și care e pe scurt povestea alegerii profesiei pe care o practici în prezent?

Mihai AȘCHILIAN: Sunt chirurg plastician sau omul care atunci când privește o persoană nu vede defecte fizice, ci doar foarte mult potențial, având șansa de a schimba fizicul oamenilor astfel încât acesta să se apropie mai mult de ceea ce își doresc. M-am specializat în chirurgie plastică și reparatorie în urma Rezidențiatului pe care l-am urmat în Franța. A fost o perioadă în care mi-am confirmat pasiunea pentru această latură a chirurgiei, dar în care am primit și confirmarea externă, din partea unora dintre cei mai buni specialiști din Europa, că am ceea ce e nevoie pentru a deveni un profesionist în domeniu: îndemânare, un simț estetic bine dezvoltat, capacitatea de a anticipa și multă atenție la detalii. Toate sunt vitale în chirurgia plastică.

 2. Ce înseamnă pentru tine „a învăța”?

Mihai AȘCHILIAN: Mi-am construit cariera în jurul noțiunii de învățare. Chirurgia plastică și reparatorie e un domeniu care evoluează atât de rapid încât riști să te blochezi singur dacă nu ții pasul cu noutățile. Așa cum un computer 486 este total irelevant acum, tehnicile și materialele folosite acum în operații nu prea mai seamănă cu nimic de acum 10 ani. Baza de operare rămâne aceeași, dar tot restul s-a schimbat. Ceea ce este perfect pentru mine! Nu m-aș vedea niciodată intrând într-o rutină, am nevoie să simt că azi sunt mai înțelept și mai priceput decât ieri, iar dacă asta se transformă într-un beneficiu direct pentru pacienți înseamnă că am ales bine acum 20 de ani.

„Mi-am construit cariera în jurul noțiunii de învățare. Chirurgia plastică și reparatorie e un domeniu care evoluează atât de rapid încât riști să te blochezi singur dacă nu ții pasul cu noutățile.”

 3. De-a lungul vieții, învățăm și ne dezvoltăm. Care simți că a fost una dintre cele mai importante experiențe de învățare în activitatea pe care o desfășori?

Mihai AschilianMihai AȘCHILIAN: Îmi este cel mai ușor să mă refer la cea mai recentă dintre ele, cele peste două luni petrecute anul acesta la cea mai mare clinică din Asia, unde m-am specializat în una dintre cele mai complexe intervenții din chirurgia estetică, V-shape Surgery și chirurgia ortognată. Sunt unul dintre puținii chirurgi din Europa de Est care face acest tip de intervenție (facial feminization surgery este una dintre ele și se adresează transgenderilor și nu numai) și mi-am dorit să învăț de la chirurgi cu experiență de ani buni în domeniu, cu acces la tehnologie de ultimă oră. E un punct de cotitură în cariera mea fiindcă îmi permite să mă specializez pe o zonă foarte delicat de abordat, zona feței, unde provocările sunt majore, dar la fel și posibilitățile. V-shape surgery și chirurgia ortognată înseamnă o remodelare puternică a feței, vorbim de intervenții care schimbă inclusiv structura osoasă a acestei părți din corp, nu e loc de greșeli, nici măcar minore, iar rezultatele sunt absolut spectaculoase.

4. Ce faci (concret) ca să înveți și să te dezvolți?

Mihai AȘCHILIAN: Investesc. Timp, bani, pasiune. Lucrând exclusiv în mediu privat, competiția este mult mai puternică și nu-ți poți permite să spui „anul acesta o iau mai încet”, fiindcă restul nu vor face același lucru. De aceea operez în clinici din toate țările cu tradiție în chirurgia estetică, nu neapărat pentru a învăța de fiecare dată tehnici chirurgicale noi, ci și pentru că e foarte important să înțeleg tot sistemul din jurul unei operații. Vreau să știu cum abordează alții pacientul, care sunt cele mai noi modalități de recuperare, cum evoluează psihologia pacienților din întreaga lume și să aplic ce e cel mai potrivit pacienților mei.

„Încerc să nu mă limitez la experiențe de învățare legate de profesia mea. Îmi place să particip la cursuri și workshop-uri din diferite domenii.”

5. În încheiere, te rugăm să ne împărtășești 3 lecții pe care le-ai învățat din experiența de până acum și care simți că te ajută și că se aplică dincolo de sfera ta profesională? 

Mihai AȘCHILIAN: 

  • Nu contează cât de mari sunt șansele de succes, contează cât de mult crezi tu în succesul tău.
  • Nu-ți fie teamă că nu știi tot. O lecție pe care mi-au „predat-o” marii chirurgi pe care i-am văzut deschiși să preia opinii diferite de ale lor chiar și de la rezidenți cu experiență de 2-3 ani și chiar să le pună în practică, dacă erau mai pertinente decât ale lor.
  • Oamenii din jurul tău trebuie să fie măcar un pic mai deștepți decât tine. Sau cel puțin trebuie să încerci să se întâmple asta, indiferent dacă vorbim de prieteni sau de colaboratori. Iar inteligența nu merge neapărat mână în mână cu experiența. Lasă-te inspirat de cei din jurul tău, fii curios despre cum văd alții lucrurile și aplică ceea ce ți se potrivește.

Inseamnari-despre-viata-si-invatare

Anul 2017 în ATU îl dedicăm învățării reale, conștiente și asumate. Pe parcursul lui, ne propunem să învățăm din cât mai multe contexte, una din sursele de învățare fiind experiența unor persoane care își desfășoară activitatea în domenii specifice. Credem că inspirația vine adesea atunci când suntem receptivi la ce e în jurul nostru, când reușim să schimbăm perspectiva și/sau când combinăm idei din diverse domenii. Tocmai de aceea, sperăm ca împărtășirile invitaților noștri să vă inspire și să ne facă să reflectăm mai des la ce ne face pe fiecare dintre noi să învățăm și să simțim că ne dezvoltăm!

foto: arhiva personală Mihai AȘCHILIAN

Recomandă și altora