Skip to main content
Jurnal »

Despre curajul de a crește din imperfecțiunile proprii – consiliere, coaching, psihoterapie

14 mai 2015
Modelul-balanta

de Diana BERINDEI și Gabriela HUM

În ultima perioadă, s-au dezvoltat și în România domenii de specializare preluate din Europa de Vest și SUA pe care uneori le adoptăm direct și doar uneori înțelegem ce presupun în spatele titulaturii. În continuare, ne propunem să clarificăm câteva profesii apărute în COR (Clasificarea Ocupațiilor din România) în ultimii ani, respectiv câteva concepte care se întrepătrund referitor la acestea.

Din 2014, de când am autorizat ANC cursul de Consilier pentru Dezvoltare Personală și am dat startul formărilor de specialiști în acest domeniu, am început să primim întrebări referitoare la diferența între consilierea pentru dezvoltare personală, coaching, psihoterapie, consiliere în general. Vom încerca să răspundem la aceste întrebări utilizând un model preluat din Psihoterapia Pozitiva (Modelul balanță), care facilitează înțelegerea diferențelor între procesele enumerate mai sus. De asemenea, ne vom referi la diferențele între procesele de coaching – consiliere – psihoterapie din trei perspective: adresabilitate, obiective/focus și durată.

Modelul-balanta

Fig. I Modelul Balanță (N. Peseschkian)

Cele patru arii ale Modelului balanță ne ajută să ne privim viața cu cele mai importante aspecte ale ei: aria somatică (a corpului si sănătății), aria profesională, aria socială și aria spirituală. Este de dorit ca pe parcursul vieții să ne preocupe toate cele patru arii, fără a uita de niciuna dintre ele, pentru a putea duce o viață echilibrată. Așa cum spunea Nigel Marsh, este de asemenea important ca această preocupare să fie una echilibrată, pentru a nu aduce ea însăși un dezechilibru în viața noastră (vezi Nigel Marsh – Ted.com).

Există situații când avem nevoie să ne consultăm cu un specialist referitor la una sau mai multe dintre ariile despre care tocmai am pomenit mai sus. A cere părerea unui specialist poate înseamna a intra într-un proces de consiliere, specialistul fiind cel care ne răspunde la întrebări, ne oferă informații și instrumente de intervenție, ne ajută să ne găsim motivația pentru schimbare.

Există procese de consiliere pentru adoptarea unui stil de viață sănătos (consilierea în domeniul nutriției, consilierea pentru renunțarea la fumat etc.) sau procese de consiliere pentru acceptarea și integrarea unor schimbări necesare la un moment dat în viață (consilierea pentru creșterea aderenței la un tratament pe termen lung – de exemplu, tratamentul cu insulină sau tratamentul antihipertensiv). Aceste forme de consiliere sunt realizate de specialiști în domenii medicale, ele se adreseaza ariei somatice (corp/sănătate).

Dacă ne referim la aria profesională, specialistul care ne consiliază, ne poate ajuta să descoperim ce profesie ni se potrivește, să găsim cele mai bune resurse privitor la locurile de muncă de pe piață, să ne găsim vocația sau să performăm mai bine la locul de muncă. Există câteva standarde ocupaționale pentru profesii care se ocupă de consiliere în situații profesionale: Consilier orientare privind cariera (cod COR 242306), Consilier forță de muncă și șomaj (cod COR 242301), Consilier vocațional (cod COR 242315). Tot în această zonă se situează și business coaching-ul sau specialistul în activitatea de coaching (cod COR 242412).

Dacă întrebările pe care le avem sunt din aria socială sau aceasta este aria pe care dorim să o dezvoltăm, avem la dispoziție profesioniști care se ocupă de relațiile maritale sau de relațiile între parinți și copii. Ei provin fie din ariile educaționale (Consilierul școlar – cod COR 235903), fie din zona psihologiei (Terapeutul de familie).

Ariile de viitor și de spiritualitate sunt abordate de Consilierul pentru dezvoltare personală (cod COR 242324). Adesea se pune semn de egalitate între profesia de consilier pentru dezvoltare personală și cea de specialist în activitatea de coaching (cod COR 242412), iar ANC recunoaște competențe comune în cadrul celor două specializări. La nivel internațional, Consilierul pentru dezvoltare personală mai poartă denumirea de life coach.

Psihoterapia este un proces ce vizează restabilirea echilibrului între cele patru arii ale Modelului balanță prin descoperirea unor patternuri de relație ce mențin dezechilibre și a unor conflicte intrapersonale, conflicte ce întrețin simptome. Psihoterapia este o specialitate sau o competență a psihologului, medicului sau a unor profesioniști în domeniul socio-uman. Pentru a deveni psihoterapeut este necesară finalizarea unor cursuri prerechizite și a unor formări specifice, toate acestea fiind reglementate de legea 213/2004 și de Colegiul Psihologilor din România.

***

În continuare vă propunem să comparăm consilierea pentru dezvoltare personală cu coachingul și psihoterapia din perspectiva adresabilității, obiectivelor și a duratei:

Adresabilitate

Consilierea pentru dezvoltare personală sau life coaching-ul se adresează persoanelor cu un nivel de funcționare ridicat de a-și dezvolta/ îmbunătăți viața. Unul dintre aspectele importante ce descriU procesul de consiliere pentru dezvoltare personală este asumpția consilierii conform căreia persoanele care apelează la astfel de servicii sunt sănătoase din punct de vedere al stabilității psihice, adică nu prezintă simptome.

La psihoterapie cel mai frecvent apelează persoane care dezvoltă simptome ce interferează cu și le influențează viața de zi cu zi. Când ne referim la simptome numim nu doar elementele clinice (simptome ce se concretizeaza în diagnostice psihiatrice sau diagnostice somatice cu elemente psihice), ci putem vorbi și de simptome subclinice (de exemplu, insomnii, migrene rebele la tratament, scăderea capacității de concentrare, oboseală etc.), simptome ce prin asocieri sau intensitate nu neapărat ating pragul clinic.

Business coaching-ul, pe de altă parte, este un proces orientat pe rezolvarea unor situații specifice care apar în mediul profesional. Coach-ul sau antrenorul este similar unui mentor profesional. Acesta ghidează parcursul profesional al unei persoane. Astfel, adresabilitatea este formată din persoane care își desfășoară cu succes afacerile, care își cunosc potențialul și care își doresc o creștere mai mare, tot din punct de vedere profesional.

Obiective/focus

Consilierea pentru dezvoltare personală sau life coaching-ul sunt demersuri ce aduc claritate și orientează clientul către acțiune. Sunt abordări sistematice care facilitează și instalează schimbarea pe care clientul o dorește. Accentul/focusul este pus asupra prezentului și a dezvoltării viitorului, asupra explorării resurselor pe care clientul le are și a metodelor de atingere a unor obiective personale. Această formă de consiliere se înscrie în trendul actual al adoptării unui stil de viață cu sens, spiritual vorbind. Termenul de spiritualitate, în acest context, se referă la existența unei corelații între stilul de viață și valorile centrale ale unei persoane. Prin urmare, activitatea de consiliere pentru dezvoltare personală are ca bază de lucru identificarea și explorarea valorilor centrale ale persoanei, stabilirea unor scopuri în funcție de acestea, precum și explorarea și implementarea posibilităților de acțiune.

Focusul în psihoterapie este pus pe evenimente din trecut și evenimente prezente, integrarea trecutului, găsirea resurselor și a sensului acestora. Sesiunile de psihoterapie vizează adesea conflictele intrapsihice, patternurile relaționale ce întrețin simptome, iar uneori se vizează schimbări de profunzime, până la nivel de structură de personalitate.

Focusul în sesiunile de business coaching este în aria profesională. Coaching-ul apare ca un răspuns la necesitatea persoanelor de a-și actualiza potențialul, de a-și seta și atinge obiective profesionale foarte specifice, de a modela comportamente ce blochează atingerea unor obiective. Paralel cu ceea ce se întâmplă în sesiunea de business coaching (setarea obiectivului – explorarea realității – găsirea de noi opțiuni de funcționare – setarea de planuri de acțiune), cel implicat în proces conștientizează procesul în sine și poate învăța să îl utilizeze singur la un moment dat pentru creștere personală și/sau profesionala.

Durată

Un proces de consiliere se încadrează ca durată în 8 – 12 săptămâni, pentru un obiectiv prestabilit, cu întâlniri săptămânale de 50 – 90 minute. Consilierea poate fi furnizată în diverse moduri, față-în-față, prin telefon sau online.

Psihoterapia este un proces ce poate avea o durată de la câteva luni – uneori – până la câțiva ani. Sesiunile de psihoterapie sunt față-în-față. Agenda întâlnirilor este stabilită în exclusivitate de către client.

În ceea ce privește business coaching-ul, întâlnirile între coach și persoana care dorește să fie îndrumată se realizează la serviciu sau într-un cadru privat. Sesiunile pot dura 30 până la 120 de minute și, de obicei, se organizează 5-10 sesiuni urmate de un follow-up la 2-3 luni.

***

Cele trei profesii au o serie de întrepătrunderi determinate de faptul că metoda de lucru este verbală, iar obiectul activității este omul și experiența sa. Aceste aspecte creează impresia de similaritate. Cu toate acestea, tipurile de probleme și nivelul de profunzime în abordarea lor este diferit. Dacă facem referire la ceea ce spunea Maslow și anume că „am putea defini psihoterapia ca o căutare a valorilor proprii” – deci o cale de întoarcere la sine și integrare a sinelui, atunci consilierea înseamnă o explorare a unor noi modalități de a rezolva sau de a privi lucrurile – noi modalități de exprimare a valorilor. În aceeași ordine de idei, coaching-ul poate fi văzut ca un mod de identificare a unor noi modalități de gestionare a carierei, mai aproape de ceea ce știm deja că ne definește.

Indiferent că vorbim despre consiliere, psihoterapie sau coaching, vorbim despre construirea unei relații și despre curajul de a ne lăsa văzuți, cu propriile puncte tari și propriile imperfecțiuni. Iar acest curaj îl cunoaște realmente doar cel care se lasă „pe mâna” altei persoane, în căutarea de sine însuși/însăși. „Există o fisură în orice; așa reușește lumina să pătrundă” (Leonard Cohen) – o realitatea a fiecăruia dintre noi. Dacă din succese și reușite ne este mai la îndemână să învățăm, eșecurile și punctele slabe ne fac adesea să avem nevoie de cineva alături. Sperăm ca odată informațiile împărtășite în acest articol alegerea să fie mai ușoară și să se facă cu deschidere și încredere.

 

Recomandă și altora