Skip to main content
Jurnal »

Ce văd în oglindă?

22 februarie 2008
Johari

de Gabriela HUM, director executiv ATU Consulting

Fereastra lui Johari este un instrument frecvent utilizat în dezvoltarea personală. A fost descris în 1955 de către doi psihologi americani, Joseph Luft și Harry Ingham. Fereastra lui Johari ne dă posibilitatea de a ne cunoaște din două perspective: perspectiva personală și perspectiva celorlalți. Adesea, cele două perspective nu coincid sau coincid puțin, adică ceea ce știm noi despre noi și ceea ce vrem noi să lăsăm să se „vadă” despre noi înafara noastră este cu totul altceva decât ceea ce percep ceilalți despre noi.

Așa că haideți să vedem ce ne spune fereastra lui Johari. Instrumentul presupune existența a doua axe:

Eu – Ceilalți

Cunoscut – Necunoscut

Intersecția celor două axe ne lasă să construim patru cadrane cu ajutorul cărora ne putem descrie:

  • cadranul 1: Eu știu/ceilalți știu (arena sau scena)
  • cadranul 2: Eu nu știu/ceilalți știu (punctul orb)
  • cadranul 3: Eu știu/ceilalți nu stiu (zona ascunsă)
  • cadranul 4: Eu nu știu/ceilalți nu știu (necunoscutul)

Johari

Unul dintre exercițiile care ajută la autocunoaștere și utilizează fereastra lui Johari este parcurgerea unei liste de adjective, în jur de 50 la număr, de către persoana care dorește să se cunoască și de către 2-5 persoane din anturajul propriu, care funcționează ca „oglinzi”.

Fiecăruia i se cere să marcheze pe listă 5 – 10 caractersitici considerate foarte importante/pregnante la persoana pe care o evaluează (respectiv persoana evaluată se va descrie prin intermediul acestor adjective pe sine).

Astfel apar caracteristici pe care le putem plasa în cele 4 cadrane ale ferestrei lui Johari:

  1. Arena sau scena conține acele caracteristici personale pe care le cunoștem și le lăsăm să se vadă în afară, deci ceilalți au posibilitatea să le vadă și să le conștientizeze. Pe lista de adjective vor fi acele caracteristici care sunt marcate atât de persoana evaluată, cât și de ceilalți evaluatori.
  2. Caracterisiticile care nu sunt marcate de persoana evaluată, în schimb sunt marcate de ceilalți evaluatori fac parte din așa numita Pată oarbă sau Blind spot. Ele reprezintă informații de care persoana evaluată nu este conștientă, însă ceilalți sunt. Aceste informații rămân la latitudinea evaluatorilor dacă și cum anume pot fi transmise persoanei evaluate pentru ca aceasta să devină conștientă de ele.
  3. Zona ascunsă va conține caracteristicile pe care doar persoana evaluată le va marca și nu vor apărea și la ceilalți (ceilalți nu sunt conștienți de acele caractersitici ale persoanei). Aceste caracteristici fac parte din Zona ascunsă deoarece persoana este capabilă să le arate sau nu, în diferite situații/relații.
  4. Pentru a afla caracteristicile din ultimul cadran, Zona necunoscută ar fi necesar să lăsăm evaluatorii, respectiv persoana evaluată să marcheze TOATE adjectivele din listă, considerate ca aparținând persoanei evaluate. În acest fel, adjectivele rămase ne-marcate ar putea fi considerate ca făcând parte din zona Necunoscută. Totuși, ar trebui să presupunem că toate aceste adjective descriu persoana evaluată ceea ce poate fi discutabil.

Una dintre variantele de a descoperi ceea ce ne caracterizează ca parte Necunoscută din noi este să ne implicăm în situații noi, necunoscute, prin care nu am mai trecut până în prezent, pentru a observa cum reacționăm și cum anume ne percep ceilalți că reacționăm la respectivele situații.

Una dintre criticile aduse acestui exercițiu este orientarea pozitivă a listei de adjective, adică faptul că lista conține doar adjective cu valoare pozitivă, fără a face referire la partea negativa a caracteristicilor noastre. De aceea, mai recent a aparut varianta inversată (atenție, Nu varianta negativă!) a ferestrei lui Johari, numită fereastra lui Nohari. Instrumentul se utilizează identic cu descrierea de mai sus.

Întrebarea rămâne tot la noi… Dorim sau nu dorim să ne cunoaștem, să ne dezvoltăm, să ne privim în oglindă și să spunem: da, așa sunt eu, asta vreau să mențin, asta vreau să schimb, asta vreau să îmbunătățesc. Sunt pregatit(ă) să aflu cum mă văd ceilalți (sincer, deschis, continator)? Pentru că, ața cum spunea Milton Erickson: Există lucruri pe care le știți, dar nu știți că le știți. Când veți ști ceea ce nu știți, atunci vă veți schimba. Și asta poate fi valabil și legat de ceea ce știm despre noi înșine.

Recomandă și altora